Wat betekent de uitspraak over terughalen IS-kinderen? 'Niets doen is onvoldoende'
De rechter oordeelde vandaag in een kort geding dat de Nederlandse staat er alles aan moet doen om de 56 kinderen van 23 IS-vrouwen in kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen geldt die verplichting niet. Wat betekent deze uitspraak nu, komen de kinderen binnenkort terug naar Nederland? Terrorisme-deskundige Bibi van Ginkel legt uit.
De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zónder hun moeders, er een nieuwe situatie ontstaat. Dan moet de overheid kijken of het mogelijk is ze allebei terug te halen. De vrouwen moeten dan worden berecht in Nederland.
Als de vrouwen zélf besluiten hun kinderen naar Nederland te laten gaan, vervalt de verplichting voor de Staat om zich in te spannen dat kind terug te halen.
Niets doen onvoldoende
Want het gaat om een 'inspanningsverplichting' van de Nederlandse staat, zegt Van Ginkel. "Er moet een maximale inspanning gedaan worden. Met niets doen, scoren ze onvoldoende. Er moet een inspanning worden geleverd, maar welke stappen precies gezet moeten worden om die voldoende te halen, dat is niet uitgewerkt."
Volgens Van Ginkel was deze uitspraak wel enigszins te verwachten, vooral in een kort geding. "Het betekent dat je niet alles kan uitdiepen. Ze zijn op de acute noodvraag ingegaan, dit is een bevestiging van wat we al vinden, wat in het Kinderrechtenverdrag staat."
Hulporganisaties
Wat zou er nu kunnen gebeuren? "Per zaak zou aangegeven moeten worden, wat ze hebben gedaan en waarom ze wel of niet tot de repatriëring van kind over kunnen gaan."
Er wordt volgens de deskundige nu gekeken of bijvoorbeeld hulporganisaties een rol kunnen spelen of dat er afspraken te maken zijn met de Turken. "Je moet als land echt een inventarisatie maken van wat welke partijen nu kunnen doen. Deze uitspraak wil zeker niet zeggen dat Nederlandse mariniers ze gaan halen."
Gevaarlijke kinderen
Of de kinderen daadwerkelijk terugkomen is voor Van Ginkel lastig in te schatten. "Uiteindelijk keert de wal het schip." Maar de omstandigheden in Noord-Syrië worden er de komende tijd niet beter op."
Van Ginkel wijst er bij de vraag over welk gevaar de kinderen vormen van de Nederlandse samenleving op dat de helft van hen jonger is dan 3 jaar. "Er wordt heel snel gezegd: die kinderen zijn ook een gevaar. Maar dat is een ridicuul argument, dat geldt hooguit voor een handvol kinderen. Als ze daar blijven kweek je een nieuwe generatie jihadisten."