200 zaken zijn blijven liggen door tekort aan psychiatrisch deskundigen
De zaak waarbij gisteren een verdachte met psychiatrische stoornissen tegen zijn zin werd vrijgelaten omdat er geen rapport geschreven kon worden vanwege een gebrek aan deskundigen, staat niet op zichzelf. Volgens verantwoordelijk minister Sander Dekker zijn er vorig jaar in 200 zaken geen rapport opgemaakt.
Het tekort aan deskundigen is flink toegenomen de afgelopen jaren. Zo waren in 2012 nog ruim 600 psychiaters en GZ-psychologen die rapporten konden opstellen. Inmiddels is dat gedaald tot minder dan 400.
In totaal is vorig jaar 7 procent van de binnengekomen zaken blijven liggen. Overigens zijn die verdachten niet vrijgelaten. Die zaken worden nog dit jaar verder opgepakt, meldt het ministerie.
Verdachte vrijlaten
De rechtbank in Den Haag liet gisteren een verdachte met psychiatrische stoornissen vrij omdat er geen onderzoek was verricht naar zijn geestesgesteldheid en toerekeningsvatbaarheid.
Justitie vervolgde de man voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp, onder wie zijn moeder. De eis was 180 dagen celstraf, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.
Het OM had in de strafzaak een psychiatrische rapportage aangevraagd en toegezegd, maar die ontbrak vanwege een tekort aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Geen straf
De rechtbank kon door het ontbreken van een rapportage niet beoordelen of de mishandeling en bedreiging waarvan hij werd beschuldigd, hem kan worden aangerekend of niet. Er werd hem daarom geen maatregel of straf opgelegd. Door de onverwachte vrijlating ontstond er een probleem met de opvang van de man. De man wilde wel worden behandeld, zei zijn advocaat tegen RTL Nieuws.
De rechtbank noemde de situatie onacceptabel en wees de overheid op haar zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt.