40.000 meldingen van phishing uit naam Belastingdienst in één maand

Bij de Belastingdienst komen fors meer meldingen binnen van mensen bij wie geprobeerd geld is afhandig te maken per mail, sms of Whatsapp. In een maand tijd zijn 40.000 meldingen gedaan van nep-aanmaningen; oplichters doen zich voor als de Belastingdienst.
"Normaal krijgen we zo'n 2000 meldingen per week. Tijdens de coronacrisis zagen we een piek van tussen de 10.000 en 12.000 meldingen per week", zegt Henk Hendriks, directeur van DataCenter Services van de Belastingdienst. "We vermoeden dat er een verband is, omdat we allemaal veel vaker online zijn."
Hoeveel mensen erin zijn getrapt en geld kwijt zijn geraakt, is niet bekend. "De Belastingdienst probeert zoveel mogelijk frauduleuze domeinnamen te blokkeren, maar het is dweilen met de kraan open", aldus Hendriks, die benadrukt dat de Belastingdienst nooit per mail of sms communiceert.

Gisteren werd al bekend dat oplichters veel vaker actief zijn in coronatijd. Ongeveer 700 mensen per week doen aangifte omdat ze in een vals berichtje van een 'vriend' die om hulp vraagt, zijn getrapt. Dat is meer dan twee keer zoveel als een paar maanden geleden.
Banken ontvingen vorige maand ongeveer zeventig meldingen per dag.
Letter verkeerd
De Belastingdienst ziet ook dat het aantal misleidende domeinen flink toeneemt. Dat houdt in dat er in een zogenaamd bericht van de Belastingdienst bij de naam van de afzender één letter expres verkeerd is of is vervangen door een cijfer, waardoor het lijkt alsof het bericht van de Belastingdienst afkomstig is. Bijvoorbeeld: Belastingdients.
De verzenders kunnen niet de exacte naam van de Belastingdienst gebruiken vanwege maatregelen die genomen zijn om de domeinen van de Belastingdienst tegen misbruik te beschermen.
Vanwege de vele oplichtingen gaan de politie, de Fraudehelpdesk, Facebook en de Betaalvereniging Nederland (de koepel van banken, creditcardmaatschappijen, betaaldiensten en andere financiële instellingen) samenwerken.
De Fraudehelpdesk en Facebook waarschuwen, de banken zoeken naar verdachte transacties, de politie probeert de daders op te sporen.
Voorkom fraude via WhatsApp
Controleer altijd de identiteit van de persoon die jou een bericht stuurt, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld. Maak geen geld over voordat je echt met de bekende hebt gesproken.
Klik nooit op betaallinkjes in berichten. En deel nooit je login-codes of WhatsApp-codes.
Stel op WhatsApp de tweestapsverificatie in, zodat je moet inloggen met een extra code. Dat kan via Instellingen > Account > 'Verificatie in twee stappen'.