Duidelijke regels

Gamers blij, Fortnite seizoen 3 komt uit: 'Mijn kids zijn helemaal hyper'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoGamers blij, Fortnite seizoen 3 komt uit: 'Mijn kids zijn helemaal hyper'
RTL

Het is eindelijk zover: seizoen 3 van hoofdstuk 2 van de populaire game Fortnite is uit. Veel jonge gamers hebben er maanden naar uitgekeken. Maar of hun ouders ook zo blij zijn? "Zolang hun schoolwerk niet in de knel komt, vind ik het prima."

Dat zegt Joyce (34) uit Amsterdam. Haar zoons Quentin (14) en Jayceon (12) spelen dagelijks een paar uur Fortnite. "Ze zijn er al weken mee bezig, ze hebben het er de hele dag over. Met hun vriendjes hebben ze al lang en breed afgesproken wanneer ze vandaag online komen om het nieuwe seizoen te gaan spelen", vertelt ze aan RTL Nieuws. 

'Binnen een kwartier aan tafel'

Of ze zich zorgen maakt dat haar zoons de komende tijd meer tijd achter de computer doorbrengen? "Je ziet wel dat het verslavend is, soms vinden ze het moeilijk om te stoppen", vertelt ze.

"Maar ik heb duidelijke regels: als ik zeg dat we gaan eten, moeten ze binnen een kwartier aan tafel zitten. Als ze dat niet doen, trek ik de stekker eruit. Dat wordt me niet in dank afgenomen, maar het werkt wel."

Fort wat?

Fortnite is een survivalspel, de bedoeling is dat jouw personage, dat samen met anderen tegen andere groepen stijdt, het langst overleeft. Het kan gespeeld worden op een pc, iOS, Android, Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

De meeste mensen spelen het spel in de 'Battle Royal'-modus. Daarin strijden honderd mensen tegelijkertijd tegen elkaar op één groot eiland. De speler die of het team dat het langst overleeft, wint het spel. Spelers moeten op elkaar schieten en kunnen ook naar wapens zoeken of dingen bouwen om te overleven. Maar het doel van het spel is altijd om zo lang mogelijk te overleven.

Het spel is gratis, maar er zijn wel opties waar je voor moet betalen. Zo kunnen spelers hun personages onder andere opleuken met outfits, die ‘skins‘ worden genoemd. Ook kun je je personages bepaalde dansjes laten doen, zoals de swish of floss. Voor zowel skins als dansjes moeten spelers soms betalen.

'Je kunt het niet op pauze zetten'

Vroeger leidde Fortnite regelmatig tot discussies binnen het gezin. "Je kunt het spel niet op pauze zetten, maar dat begreep ik niet. Daar hebben we het over gehad, en ik begrijp nu dat dat lastig is. Dus geef ik ze voortaan een kwartier om het spel af te ronden, en daarna is het klaar. Dat geeft duidelijkheid, en zo werkt het voor beide kanten goed."

Na het eten wordt er niet meer gespeeld, maar verder laat Joyce haar zoons er redelijk vrij in wanneer ze willen gamen. "Ze spelen vaak genoeg buiten en hebben ook andere hobby's, zoals judo en kickboksen. Zolang hun schoolwerk er niet onder lijdt, vind ik het prima. Mijn oudste zoon kan het goed combineren, hij gaat volgend jaar van havo naar vwo. Ik denk zelfs dat Fortnite daarbij geholpen heeft, hij leert daar heel goed Engels praten en verstaan."

Verslavend karakter

De gratis game Fortnite is al jaren een rage op basis- en middelbare scholen. De game heeft zeker 200 miljoen geregistreerde gebruikers en werd op 25 juli 2017 uitgebracht door Epic Games.

Uit onderzoek (pdf) van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws bleek vorig jaar dat het spel zorgt voor strijd in gezinnen. Vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen, maken zich zorgen over het verslavende karakter van de razendpopulaire game. 

Zorgen bij ouders om verslavende game Fortnite: 'Doodmoe van die continue strijd'
Lees ook

Zorgen bij ouders om verslavende game Fortnite: 'Doodmoe van die continue strijd'

In de gezinnen die ondervraagd werden, speelt 65 procent van de kinderen het spel. Gemiddeld spelen ze 7 uur per week. 

Twee uur per dag

Ook de kinderen van Daisy uit Velp (moeder van vijf, met de zesde op komst) komen wel aan dat gemiddelde. "Mijn oudste zoon Luuk van 8 speelt gemiddeld een uurtje per dag. Zijn zusje Milou (7) speelt hooguit 2 uur per week. Eigenlijk is Cas (4) de grootste fan, die speelt gemiddeld twee uur per dag. Hij vindt het fantastisch."

Daisy's kinderen kijken al weken uit naar het moment dat seizoen 3 begint. "Luuk kan niet wachten, die is al dagen helemaal hyper. Ook Milou kijkt er heel erg naar uit, en in hun enthousiasme slepen ze Cas mee. Die springt er vrolijk omheen."

Daisy en haar gezin© Eigen foto
Daisy en haar gezin

'Geen gemopper'

Bij Daisy leidt Fortnite niet tot grote ruzies binnen het gezin. "Dit komt misschien ook omdat ze allemaal een apparaat hebben om op te spelen. Cas speelt altijd op de PlayStation 4, Milou gebruikt mijn pc en Luuk speelt boven op zijn eigen pc of op de telefoon of Nintendo Switch. Soms doen we ook samen een potje, vooral mijn man vindt dat stiekem ook superleuk. Die zit er dan ook helemaal in", vertelt ze. 

"De enige regel die wij hanteren, is dat als wij zeggen dat de computers uit gaan, dat ze dit ook zonder mopperen doen. Dit gaat tot nu toe wonderbaarlijk goed. Ook gebruiken wij de computer wel eens als straf: als ze dingen doen die ons te ver gaan, krijgen ze voor een bepaalde tijd een computerverbod."

Aan andere ouders adviseert ze: "Kijk naar hoe je kind het spel speelt. Als het te veel wordt, stel duidelijke regels op en houd je daaraan. Maar probeer je als ouder ook te verdiepen in het spel, zodat je kunt meepraten en ze kunt begrijpen."

Kaartensysteem

Ook moeder Lisette van der Kuy heeft een tip voor ouders die worstelen met het feit dat hun kinderen veel gamen, vertelde ze vorig jaar tegen RTL Nieuws. Om ruzies en strijd binnen het gezin tegen te gaan, bedacht ze zelf een systeem: tijdkaarten (mytimingcards).

"De kaarten geven op een speelse manier heel veel duidelijkheid en controle aan kinderen. Ik heb kaartjes van 15, 30 en 60 minuten. De kaarten kennen verschillende symbolen: smartphone, tablet of computer. Er zit ook een contract bij en dat vinden kinderen leuk want dan mogen ze er een handtekening onder zetten. Het werkt!"

Agressief

"Het aantal gamers dat verslaafd is groeit en wordt ook steeds jonger", zei jeugdarts Jeanne-Marie Hament in een eerder interview op onze site.

Volgens haar kunnen de effecten op het dagelijks leven groot zijn. "Kinderen kunnen bijvoorbeeld agressief worden als ze niet mogen spelen. Het huiswerk lijdt eronder en in de ergste gevallen spijbelen kinderen om het spel te spelen."

Is jouw kind gameverslaafd?

Kinderen en jongeren gamen veel, maar dat maakt ze nog niet meteen gameverslaafd. Maar wanneer ben je dat dan wél? De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een aantal punten opgesteld, waarmee bepaald kan worden of er sprake is van een hobby, of een probleem.

  • Je hebt zó weinig controle over je gamegedrag, dat het gamen belangrijker wordt dan andere interesses of activiteiten.
  • Vervolgens blijf je doorgamen, ook al weet je dat je hiermee in de problemen komt met je werk, school, of sociale leven.
  • Dit gedrag moet minimaal een jaar aanhouden voor er een officiële diagnose gesteld kan worden.
  • Het gaat er dus niet om hoeveel je gamet, maar meer waaróm je gamet. Als je je leven verder goed op de rit hebt, is er dus niks mis met een paar potjes Fortnite per dag. Maar als je games gebruikt als toevlucht omdat je niet lekker in je vel zit, is het misschien tijd om aan de bel te trekken.
Lees meer over
FortniteKindVerslavingGamesGezinRuzieLink in bio