Studenten stressen

Balen van studievertraging: 'Afgelopen maanden was pure zelfstudie'

Door Tosia Hogema··Aangepast:
© ANPBalen van studievertraging: 'Afgelopen maanden was pure zelfstudie'
RTL

Colleges op afstand, overvolle tentamenweken en zelfs studievertraging: de coronacrisis raakt ook de studenten zwaar. Studenten Bart en Dunja balen enorm van de afgelopen maanden.

"Welk bedrijf wil er nou een student aannemen in coronatijd? Ik zou van maart tot en met juni stage lopen bij een kinderboerderij, maar dat gaat nu helemaal niet meer door", zegt Dunja, mbo-student dierenverzorging.

Chaos en onzekerheid

Hoe Dunja haar diploma nu gaat halen in september, weet ze nog niet. "In eerste instantie hoorden wij dat we misschien een vrijstelling zouden krijgen voor de stage-uren, maar ook dat is niet zeker meer. In het ergste geval moet ik mijn volledige studiejaar volgend jaar opnieuw doen. Er is heel veel chaos en onzekerheid."

In Nederland zijn er zo'n 54.000 studenten aan de universiteiten en hogescholen die studievertraging oplopen door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van ISO. Zowel de Landelijke Studentenvakbond als het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) herkennen dat studenten problemen ervaren met het online onderwijs. Maar de versoepelingen die eergisteravond zijn aangekondigd klinken hoopvol.

Nu is het nog rustig in het openbaar vervoer, maar vanaf 1 juli mag iedereen weer gaan reizen. Straks mogen er weer mensen naast je zitten.

"Fysiek onderwijs is echt essentieel voor studenten. Nu er weer meer met het openbaar vervoer gereisd kan worden en gebouwen voor meer mensen toegankelijk zijn, kunnen er langzaam weer meer fysieke colleges doorgaan", zegt een woordvoerder van ISO.

Janken van geluk

"Wij zitten met z'n allen te wachten tot wij weer naar de universiteit mogen. Ik denk dat ik jankend de poort door loop van geluk", zegt Bart, student aan de Universiteit van Maastricht.

"Het is allemaal heel dubbel. Ik snap natuurlijk dat we niet een hele tentamenzaal vol kunnen gooien met studenten. Maar de manier waarop we de afgelopen maanden onderwijs hebben gekregen baal ik wel van. Een groot deel van mijn studie bestaat uit discussies voeren met andere studenten. Dat valt nu allemaal weg. Vrienden van mij overwegen zelfs om te stoppen met de studie."

Dit komt onder anderen doordat de planning moest worden aangepast. De tentamens van het begin van het jaar werden verplaatst naar de herkansingsweek in juni. Eindstand: sommige studenten moesten daarom wel zes tentamens in plaats van twee maken in één tentamenweek. 

Beste van maken

Volgens een woordvoerder van de Universiteit Maastricht wordt er alles aan gedaan om het onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan. "Het is een opgave om alles opnieuw uit te vinden. Ook met de planning. Maar wij zien dat de docenten met dubbele energie proberen om er het beste van te maken."

Om de fysieke colleges tegemoet te komen werden de colleges van vorig jaar online gezet of namen de docenten de colleges opnieuw op. Vragen stellen gaat dus minder makkelijk dan normaal. 

'Dikke stress'

"Ik ben wel geslaagd voor mijn tentamens, maar ik heb eigenlijk alles zelf moeten doen", zegt Bart. Er werden verschillende methodes toegepast om ervoor te zorgen dat de studenten geen onderling contact met elkaar konden hebben tijdens de tentamens. Maar die zijn volgens Bart nogal in het nadeel voor de studenten.

"Normaal krijgen wij drie uur de tijd voor een tentamen, nu hebben ze dat ingekort naar twee uur. Dan moet je echt heel snel je tentamen maken en heb je dikke stress. Daar komt ook nog bij dat de docenten een aantal studenten bellen tijdens het tentamen. Dan moet je met een webcam de hele kamer door filmen en laten zien dat je niet aan het afkijken bent. Dat kost veel tijd, én je bent helemaal uit je tentamen."

Thuis zitten en televisie kijken

Zowel Bart als Dunja snappen dat corona om aanpassingen vraagt, maar ontmoedigend is het wel. "De afgelopen maanden heb ik thuis gezeten. Veel televisie gekeken", zegt Dunja.

"De studententijd moet leuk zijn, maar de afgelopen drie maanden zat ik de hele dag binnen. Grootste uitje is een brief naar de brievenbus brengen. Dat is niet waarvoor je op kamers zit", zegt Bart.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronavirusStudieschuld