'Veelbelovend': poeptransplantatie voor mensen met diabetes type 1
Hebben mensen met diabetes type 1 baat bij een poeptransplantatie? Daar lijkt het wel op, zegt hoogleraar inwendige geneeskunde Max Nieuwdorp. De eerste resultaten van zijn onderzoek worden veelbelovend genoemd. Het Diabetes Fonds en Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) steunen zijn onderzoek met een miljoen euro.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam de cellen uitschakelt die insuline produceren. Om het bloedsuikergehalte goed te houden, moeten patiënten meerdere keren per dag insuline spuiten. Hoe moet worden voorkomen dat het lichaam die insulineproducerende cellen uitschakelt, is nog niet duidelijk.
Darm schoonspoelen
Maar Nieuwdorp, die aan het Amsterdam UMC werkt, ziet wel mogelijkheden in de transplantatie van poep. "Daarbij spoel je de darm eerst schoon, en daarna geef je feces van een gezonde donor of van de patiënt zelf terug via een slangetje in de neus", zegt hij in een uitlegfilmpje op YouTube.
Het vermoeden is dat diabetes type 1 ontstaat in de darmen. Doordat bij een poeptransplantatie een grote hoeveelheid andere bacterieën worden ingebracht, zouden die het immuunsysteem minder agressief kunnen maken tegen het eigen lichaam. Mogelijk kan de eigen insulineproductie dan toch weer een beetje worden 'opgepoetst', zoals Nieuwdorp dat noemt.
De bedoeling is om de ziekte stabieler te maken, zegt hij. "Dan gaan je bloedsuikerwaarden niet meer van hot naar her en heb je waarschijnlijk minder insuline nodig, en heb je minder chronische klachten."
Stabieler ziekteverloop
In het vooronderzoek zijn een jaar lang twintig patiënten gevolgd. "Die hebben een paar keer een transplantatie gekregen. De helft had na dat jaar een veel stabieler ziekteverloop."
De methode via een slangetje in de neus is 'best heftig', zegt Nieuwdorp. "We denken na over hoe we dat in capsules kunnen doen. Dat doen we nu ook bij mensen met chronische diarree."
Minder hoge en lage bloedsuikerwaarden
Nieuwdorp heeft 'heel goede hoop' dat de methode zijn vruchten afwerpt. Hij hoopt dat patiënten daardoor minder te hoge en te lage bloedsuikerwaarden hebben, waardoor ze op de korte en lange termijn minder last hebben van hun ziekte.
Een verkennend onderzoek, waarvan de resultaten later deze maand worden gepubliceerd in het tijdschrift Gut, is veelbelovend, zeggen verschillende deskundigen. Het Diabetes Fonds en Stichting DON hebben daarom besloten een miljoen euro te schenken aan het vervolgonderzoek, dat vijf jaar zal duren.