'Tijdelijke Tweede Kamer niet berekend op coronaregels'

Het verbouwen van het tijdelijke parlement waar de Tweede Kamer volgend jaar naar verhuist kostte 160 miljoen euro, maar het project werd ingehaald door de actualiteit, zo blijkt. Het onderkomen van de politici in Den Haag is niet berekend op coronaregels.
In het gebouw naast het NS-station is er bijvoorbeeld onvoldoende ruimte voor iedereen om 1,5 afstand te behouden. De gangen zijn te smal, en bij de liften zou te weinig ruimte zijn. Dat staat in rapporten van drie externe bureaus, die in handen zijn van het AD.
Capaciteit
De verbouwing zit inmiddels in de afrondende fase. Volgens een van de drie rapporten, van bureau Drees & Sommer, staat dat het op elf punten in het gebouw niet mogelijk is om de coronaregels te handhaven, onder meer in trappenhuizen, commissiezalen, restaurants en de fietsenstalling.
Volgens de onderzoekers is de maximale capaciteit van de ruimte 434 personen, terwijl de de bezetting van de huidige Tweede Kamer dagelijks duizend mensen is.
Volgens een rapport van onderzoeksbureau Theateradvies moeten er 'vergaande organisatorische maatregelen' worden genomen voor het gebouw in gebruik kan worden genomen. Het zou te smal en hoog zijn, met zeven verdiepingen. Daardoor is het lastig afstand houden.
Wanneer verhuizen?
De verhuizing zorgt intussen voor onrust in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) wil een verhuizing in de zomer. Hij gaf deze week een rondleiding door het nieuwe gebouw. Maar het dagelijks bestuur van de Kamer wil door de bevindingen van de onderzoekers nog niet verhuist.
Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer 5,5 jaar in het tijdelijke onderkomen verblijft, terwijl het Binnenhof de nodige renovaties ondergaat. In het kantoorgebouw gelegen aan Bezuidenhoutseweg huisde ooit het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.