Meer windmolens en zonnepanelen: hier kunnen ze komen te staan
De komende jaren komen er in ons land veel zonnepanelen en windmolens bij, om groene stroom op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo kunnen we voorkomen dat het klimaat nog meer van slag raakt, want dat is ongunstig voor ons. Waar komen die zonnepanelen en windmolens eigenlijk? Bekijk het hieronder.
Ook Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en dat betekent dat we de uitstoot van CO2 moeten terugdringen. In 2050 moet die uitstoot vrijwel tot nul zijn gereduceerd. Dat kan door meer elektriciteit op te wekken met zonne- en windenergie, in plaats van met steenkolen en aardgas.
Maar waar komen die windmolens en zonnepanelen? Dat staat in de RES (Regionale Energie Strategie). Daarvoor is Nederland opgedeeld in 30 regio's, die allemaal voorlopige plannen hebben gemaakt waar in hun gebied zonneweides en windmolens kunnen worden gebouwd.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Willen we ze ook?
Wij bekeken al die concept-rapporten, en het viel ons op dat er vooral wordt gedacht aan zonnepanelen op grote daken. Windmolens en zonneparken moeten juist vooral langs snelwegen komen.
Er is plek genoeg, maar er is misschien niet overal draagkracht onder Nederlanders. De kans is namelijk groot dat er ook windmolens op plekken komen waar omwonenden ze liever niet zien.
Geluid en slagschaduw
Dat geldt voor bijvoorbeeld Erik Neuteboom, die zag dat er in het buitengebied van Apeldoorn mogelijk twintig windmolens komen. Hij maakt zich niet alleen zorgen om het geluid, maar ook om de slagschaduw van windmolens. Die kan namelijk strekken tot één kilometer.
Ook de regio Apeldoorn moet echter zijn steentje bijdragen. "We kunnen wel naar de buren kijken, omdat het hier niet kan en mag", zegt de Apeldoornse wethouder Maarten van Vierssen, "maar als iedereen dat zegt, dan doet dat geen recht aan de verantwoordelijkheid die we samen hebben."
Nog niets definitief
Van alle plannen voor windmolens en zonneweides in Nederland is het ene echter concreter dan het andere. Er is dus nog niets definitief. "Er gaan nog een aantal plannen afvallen", zegt Kristel Lammers, directeur Nationaal Programma RES, hierover.
Zij wijst erop dat dit gebeurt in gesprek met inwoners, maatschappelijke partners en overheden. "We gaan niet heel Nederland volbouwen met windmolens."