Makkelijker op te slaan

Oxford-vaccin is voor 62 tot 90 procent effectief, blijkt uit tests

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOxford-vaccin is voor 62 tot 90 procent effectief, blijkt uit tests
RTL

Het zogenoemde Oxford-vaccin blijkt na tests gemiddeld 70 procent effectief te zijn tegen de ziekte Covid-19. Dat meldt de universiteit van Oxford. Dat lijkt een stuk minder dan de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en Moderna, die ruim boven de 90 procent zitten.

Overigens meldt de universiteit ook dat de effectiviteit van het Oxford-vaccin kan oplopen tot 90 procent als eerst een halve dosis wordt toegediend en een maand later een hele dosis. De effectiviteit is 62 procent bij twee volle doses, met een maand tussentijd.

Gemiddeld 70 procent

Gemiddeld komt dat volgens farmaceut AstraZeneca, die het Oxford-vaccin produceert, neer op een effectiviteit van 70 procent:

'One dosing regimen (n=2,741) showed vaccine efficacy of 90% when AZD1222 was given as a half dose, followed by a full dose at least one month apart, and another dosing regimen (n=8,895) showed 62% efficacy when given as two full doses at least one month apart. The combined analysis from both dosing regimens (n=11,636) resulted in an average efficacy of 70%.'

Het Oxford-vaccin is wel makkelijker te bewaren en te vervoeren en zou goedkoper zijn dan de eerder genoemde vaccins, meldt BBC News. Het vaccin kan zeker zes maanden worden bewaard bij een temperatuur van 2 tot 8 graden Celsius. Het vaccin van Moderna kan goed blijven bij een temperatuur van 20 graden onder nul, terwijl het vaccin van Pfizer met een temperatuur van 80 graden onder nul vervoerd en bewaard moet worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bestelling EU

Nederland had eerder dit jaar samen met Duitsland, Frankrijk en Italië 300 miljoen doses van het Oxford-vaccin besteld, zonder te weten of en hoe het middel werkt. Die deal werd later omgezet in een contract voor de levering van 300 miljoen doses, met een optie op nog eens 100 miljoen doses, voor de hele Europese Unie.

'Doeltreffend en veilig'

De tests van het Oxford-vaccin vonden plaats in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Het middel komt pas op de markt als het officieel is goedgekeurd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar veiligheid en effectiviteit van het middel. 

Volgens topman Pascal Soriot van AstraZeneca bevestigen de 'doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin' dat het hoogst efficiënt is tegen Covid-19. Daarmee kan het middel direct van invloed zijn op de 'noodsituatie rond de volksgezondheid', zegt hij.

Waarom duurt het maken van een vaccin normaal 10 jaar (en nu niet)?
Lees ook

Waarom duurt het maken van een vaccin normaal 10 jaar (en nu niet)?

Lees meer over
PfizerCoronavaccinCoronavirusCovid-19Coronacrisis in NederlandCoronamaatregelen