Koorts

Zo worden bijwerkingen van coronavaccins bijgehouden: 5000 mensen actief gevolgd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZo worden bijwerkingen van coronavaccins bijgehouden:  5000 mensen actief gevolgd
RTL

Het Verenigd Koninkrijk kan binnen een week beginnen met vaccineren en in Nederland zou dat mogelijk vanaf 4 januari kunnen. De vaccins zijn dan getest, maar kunnen natuurlijk nog steeds voor bijwerkingen zorgen. Hoe wordt dat bijgehouden? Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, legt uit hoe ze te werk gaan bij de coronavaccins.

"We moeten voorbereid zijn op het onverwachte, maar we willen ook het verwachte goed in beeld krijgen", zegt Kant. "Bijvoorbeeld dat sommige mensen koorts of hoge koorts krijgen na vaccinatie, dat is vrij zeker. Hoe groot die groep is en hoe vaak het voor komt weten we nog niet."

De Jonge: 'Als het meezit vanaf 4 januari vaccineren tegen corona'
Lees ook

De Jonge: 'Als het meezit vanaf 4 januari vaccineren tegen corona'

Om daar achter te komen heeft Lareb een speciaal meldformulier ontwikkeld. "Zodat we meldingen goed kunnen ontvangen. Het is speciaal op maat gemaakt en is half december klaar en operationeel."

Groepen volgen

Daarnaast gaat Lareb mensen die gevaccineerd zijn, actief volgen. "Vanaf 1 februari gaan we per vaccin een groep van 5000 mensen volgen." Van die groep zijn verpleeghuisbewoners geen onderdeel. "Die gaan we niet in groepen volgen. Dat doen we via verpleeghuisartsen."

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen gaat Lareb veel extra mensen aannemen. Maar voor dit soort zaken, is Lareb op aarde, zegt Kant. "Dit is onze 'core business'. Dit onderzoek doen we altijd. Het bijzondere van deze situatie is dat de ontwikkeling van dit vaccin sneller gaat. Je vaccineert niet vaak zulke grote aantallen mensen, daardoor krijg je ook snel veel kennis over de bijwerkingen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CoronavaccinCoronavirusCoronabesmettingenCovid-19Coronacrisis in Nederland