Werken met kinderen

Thuiswerken met peuter of baby? 'Dat is een illusie'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPThuiswerken met peuter of baby? 'Dat is een illusie'
RTL

En wéér zitten de kinderen thuis. Middelbare scholen, basisscholen, kinderopvang, ze zijn dicht. Alleen kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen er nog gebruik van maken. Bij de Stichting Voor Werkende Ouders komen veel klachten binnen. Want hoe kom je nog aan werken toe? "Ouders zijn boos, over de rug van hun kinderen zitten ze thuis."

Want dat is het sentiment wat bij de stichting binnenkomt, zegt directeur Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders. Ook al is het bijna kerstvakantie en zouden kinderen toch thuis zijn de komende weken.

Gevolgen voor onderwijs groot

Het grootste probleem zit bij de ouders in de argumentatie van de sluiting. Want de scholen zijn dicht, zodat de ouders wel thuis móeten werken. Iets wat te weinig gebeurde volgens het kabinet. "En we weten dat de gevolgen voor de kwaliteit van onderwijs groot zijn."

Dat die gevolgen groot zijn, onderschrijft ook socioloog Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft op Twitter: "Al het onderzoek laat zien dat het zeer lastig is om leerachterstanden in te lopen. Kinderen hebben ongeveer een kwart schooljaar gemist. Vooral voor jonge kinderen kan dit blijvende effecten hebben."  

Kinderen uit kansarme gezinnen

Het effect is extra groot als je kijkt naar kinderen die het iets minder getroffen hebben. "Kinderen uit kansarme milieus hebben ongeveer 1,5 keer zo weinig geleerd in de eerste lockdown. Achterstanden zijn ongelijk verdeeld. En dat oplossen is een nóg grotere uitdaging."

De sluiting van de scholen kwam voor Winsemius en veel ouders uit het niks. Het leek er lang op dat de scholen en de opvang open zouden blijven. En met pubers thuis moeten werken, is altijd nog iets anders dan met een peuter of baby. "Dat is gewoon onmogelijk."

Tips voor ouders voor tijdens de lockdown

  • Maak duidelijke afspraken met je werkgever
  • Maak een duidelijk schema, eet op een normaal tijdstip en zorg voor rust voor jezelf
  • Zorg voor je ruimte thuis, en communiceer dat met kinderen
  • Bekijk verlofregelaar.nl om te zien of in aanmerking komt voor calamiteitenverlof
  • Kijk of je met vrienden of familie opvang kunt regelen of delen.

Bron: Stichting Voor Werkende Ouders

Er is ook wanhoop bij ouders. "Hoe houden we dit vol?", stuurt een ouder. En: "Met drie kinderen van 2, 7 en 9 is thuiswerken een illusie. De reserves zijn op, ik ben nauwelijks bijgekomen van de lockdown in maart."

Maar niet iedereen is ongelukkig met de schoolsluiting van de basisschool. "Blij dat de kinderen tijdje thuis zijn, op onze basisschool raakten er steeds meer ouders en docenten besmet", schrijft deze moeder op sociale media. En ook moeder Silke was er blij mee: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Zorg dat je niet bent opgebrand aan eind van lockdown'

De Stichting Voor Werkende Ouders drukt ouders op het hart de komende tijd goed aan zichzelf te denken. "Zorg dat je na de lockdown niet bent opgebrand. Dat is nu het belangrijkste", zegt Winsemius. 

Ze snapt ook dat werkgevers nu ook in een lastige situatie zitten. Het werk moet ook gedaan worden. Winsemius adviseert ouders dan ook om goed te overleggen met hun werkgevers "Wat is haalbaar, wat is realistisch?"

'Gevolgen niet te overzien'

Meerdere ouders delen de angst dat veel ouders straks met psychische gevolgen thuis zullen zitten. "Dit is niet te doen", laat een ouder weten. "De gevolgen hiervan zijn niet te overzien als alle ouders straks met burn-out thuis zitten."

Voor ouders die werken komt er dus een meer dan lastige maand aan, maar ook de werkgevers zijn niet blij met de schoolsluiting. Woordvoerder Kees Bakhuis van werkgeversorganisatie VNO/NCW noemt het 'een kwalijke zaak'.

'Slecht voor leerlingen, werknemers en economie'

"Het is slecht voor leerlingen, werknemers, en voor de economie. We snappen dat er iets moet gebeuren, maar de scholen dichtdoen met als doel de ouders thuis te houden, dat is kwalijk", zegt Bakhuis.

Bakhuis roept werkgevers en werknemers op om vooral met elkaar in gesprek te gaan om het met elkaar op te lossen, al zou hij het liefste zien dat de scholen snel weer opengaan. "Een beetje coulance is nu nodig, want als er kinderen thuis zijn en beide ouders moeten werken, zal er toch een oogje in het zeil gehouden moeten worden."

Lees meer over
SchoolkindCoronavirusNederland