Bruls roept kabinet op: 'Maak vuurwerkverbod definitief'
Minder incidenten en veel minder mensen naar het ziekenhuis: volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen was deze jaarwisseling meer dan geslaagd. Daarom roept hij het kabinet op om vuurwerk definitief te verbieden met oud en nieuw. "Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod."
Deze jaarwisseling was vanwege corona een vuurwerkverbod ingesteld en dat beviel erg goed bij Bruls, die naast burgemeester van Nijmegen ook voorzitter van het Veiligheidsberaad is. "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten", zegt Bruls tegen Omroep Gelderland.
"Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: 'Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod'. Ook voor volgend jaar."
Dat zegt Bruls, omdat er minder incidenten waren dan normaal. "Je ziet nu al dat een heleboel mensen zich keurig aan de regels houden. Dus dankzij hen hebben we nu veel minder mensen die naar het ziekenhuis of de huisartsenpost moesten. Dat was natuurlijk ons belangrijkste doel, om te zorgen dat we die zorg zoveel mogelijk konden ontlasten. Het lijkt erop, zeg ik voorzichtig, dat het gelukt is."
Vuurwerkondernemers, verenigd in de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), vinden het niet terecht om op basis van dit jaar al conclusies te trekken. Vanaf dit jaar zou er al een verbod zijn op knalvuurwerk, vuurpijlen en single shots, dus blijft er alleen siervuurwerk over.
BPN zegt dat er dit jaar, ondanks het verbod, veel siervuurwerk te zien was en dit tot weinig problemen heeft geleid. Een jaarwisseling met alleen siervuurwerk is dan ook hoe de branchevereniging het in de toekomst voor zich ziet. "Met het afsteken van alleen nog dit siervuurwerk krijgen we een feestelijke jaarafsluiting en zullen schade, letsel en overlast minimaal zijn."
'Beheersbaar' in Amsterdam
In Amsterdam verliep de jaarwisseling volgens burgemeester Femke Halsema beheersbaar. Er zijn minder aanhoudingen verricht door de politie dan in voorgaande jaren. De brandweer en de ambulancediensten rukten minder vaak uit voor spoedeisende ritten.
Er waren slechts twee vuurwerkslachtoffers in de regio Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Dat noemt de veiligheidsregio uitzonderlijk laag.
Wisselend beeld in Brabant
Uit Brabant klinkt een ander geluid: de jaarwisseling in Brabant laat een wisselend beeld zien. Op de meeste plaatsen was het vergelijkbaar met een 'drukke horecanacht', op enkele plekken was echter een stevige inzet' door de hulpdiensten nodig. Dat zeggen de voorzitters van de drie veiligheidsregio's in Brabant vrijdag.
Net als in veel andere provincies ging ook in Brabant vuurwerk de lucht in. Maar volgens de burgemeesters Jack Mikkers van Den Bosch, John Jorritsma van Eindhoven en Theo Weterings van Tilburg korter dan anders en was het veel minder. "Het inluiden van het nieuwe jaar heeft zich voltrokken zoals de coronamaanden daarvoor: de grote meerderheid van de Brabanders houden zich aan de afspraken en de maatregelen, een klein deel niet", zeggen de drie voorzitters.
Ze zeggen trots te zijn dat de meeste Brabanders hebben geholpen om de druk op de ziekenhuizen niet groter te maken. "Het vuurwerkverbod heeft zijn werk gedaan, al zijn er helaas toch een aantal vuurwerkslachtoffers die met divers letsel opgenomen moesten worden. Wij wensen alle Brabanders een gelukkig, veilig en vooral gezond 2021. En die relschoppers die onze hulpverleners hebben gehinderd of agressief hebben benaderd? Die zien we snel in de rechtbank."