Op vakantie naar Frankrijk: 5 vragen over de verplichte gezondheidspas
Op vakantie naar Frankrijk zal deze zomer niet zo makkelijk gaan als andere jaren. Frankrijk gaat namelijk gebruikmaken van een gezondheidspas, die je moet laten zien om binnen te komen in horecagelegenheden, winkelcentra of ziekenhuizen. Vijf vragen en antwoorden over je vakantie naar Frankrijk.
De ANWB krijgt vandaag veel vragen binnen over de nieuwe regels in Frankrijk, zegt Annelies Tichelaar, woordvoerder van de ANWB. "Frankrijk is het favoriete vakantieland van de Nederlander. Jaarlijks gaan er meer dan een miljoen mensen naartoe. Mensen vragen zich af wat ze mee moeten nemen en wat ze zelf moeten regelen. Wij proberen ervoor te zorgen dat niemand wordt verrast door alle regels op een rijtje te zetten in de ANWB-reiswijzer."
1. Wat houdt de gezondheidspas in?
Vanaf 1 augustus gaat Frankrijk gebruikmaken van de zogeheten 'pass sanitaire', een gezondheidspas. Deze pas laat zien of je volledig bent gevaccineerd, negatief bent getest of recent bent hersteld van Covid-19. De verplichte gezondheidspas geldt voor alle Fransen en bezoekers van het land. Alleen kinderen van 12 tot en met 17 jaar hoeven tot 30 augustus geen gezondheidspas te hebben, schrijft de Franse krant Le Monde.
2. Waarvoor heb ik die pas straks nodig?
Je moet je gezondheidspas laten zien voor een bezoek aan horecazaken, winkelcentra, ziekenhuizen of voor een reis met de trein of vliegtuig. Later volgen mogelijk nog meer locaties. Of je de pas nodig hebt om bijvoorbeeld de supermarkt in te komen, is nog niet bekend.
3. Moet ik de 'pass sanitaire' aanvragen? Of kan ik gebruikmaken van de CoronaCheck-app?
Volgens Tichelaar kun je gewoon gebruikmaken van de Nederlandse CoronaCheck-app als alternatief voor de Franse gezondheidspas. "De gezondheidspas is vooral bedoeld voor Fransen. In Europa hebben we het digitale coronacertificaat afgesproken. Je kunt daarom makkelijk de CoronaCheck-app gebruiken. De Franse app is ook heel makkelijk te downloaden, maar met de CoronaCheck-app kun je overal naar binnen."
De ANWB laat verder weten dat ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden.
4. Waar moet ik rekening mee houden als ik niet gevaccineerd ben?
"Het wordt echt een zomer waarin goed voorbereid op reis gaan centraal staat. Dit was normaal al zo, maar als je niet gevaccineerd bent, zul je nog meer moeten plannen."
Iedere reiziger ouder dan 11 moet een test doen en deze test mag op dit moment niet ouder zijn dan 72 uur zijn. Na 1 augustus wordt dit wellicht 48 uur, maar dat is nog onduidelijk.
Volgens Tichelaar moet je daarom echt goed van tevoren plannen waar je je kunt laten testen en hoeveel geld het kost. "De kosten zijn zo'n 30 euro per test en dat is serieus geld. Zeker voor gezinnen met kinderen. Als je een uitstapje wilt maken, zul je echt twee dagen van tevoren op zoek moeten gaan naar een testlocatie. Helemaal onbezorgd op vakantie gaan is er niet bij. Het is voor iedereen persoonlijk of je dat ervoor over hebt of niet."
5. Wordt er streng gecontroleerd op een gezondheidspas?
Over de controle op de gezondheidspas kan de ANWB nog niet veel zeggen. "Het kan zo zijn dat ernaar gevraagd wordt. Wij weten niet of er bij ieder winkelcentrum of elke horecagelegenheid gecontroleerd wordt. Als ernaar gevraagd wordt en je hebt hem niet bij je, dan kan het zijn dat je wordt weggestuurd of dat je een boete krijgt. Maar dat weten wij ook nog niet. Ons advies is: verdiep je in de regels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan."