Rode Kruis maakt zich zorgen over kwaliteit van noodopvang voor asielzoekers
Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de kwaliteit van de noodopvang voor asielzoekers en het gebrek aan aanvullende opvanglocaties. De opvang van vluchtelingen in Nederland dreigt door een 'humane ondergrens' te zakken, waarschuwt de hulporganisatie.
Het Rode Kruis ondersteunt sinds kort het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bij het opvangen van Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen.
De hulpverleningsorganisatie zegt zich ernstig zorgen te maken over de kwaliteit van de noodopvang voor asielzoekers en het gebrek aan opvanglocaties in Nederland. "Als gevolg ontbreekt het kwetsbare mensen straks aan essentiële toegang tot medische zorg", schrijft de hulporganisatie. "Er ontstaan onveilige situaties doordat mannen, vrouwen en kinderen in grote ruimtes moeten verblijven en is er geen aandacht voor psychosociale ondersteuning voor getraumatiseerde mensen."
Slapen op stoelen
Een woordvoerder van het COA meldde eerder vandaag dat voor de vijfde nacht op rij mensen op veldbedden en stoelen moesten slapen bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel, waar alle asielzoekers zich kunnen aanmelden als ze aankomen in Nederland. De verwachting is dat het de hele maand oktober nog erg krap is.
De COA-locaties zitten overvol, geeft ook het Rode Kruis aan. "De verwachting is dat het tekort de komende weken zal toenemen", zegt de organisatie. De nood is inmiddels zo hoog dat zelfs wordt nagedacht over opvang in tenten.
Het Rode Kruis waarschuwt dat de opvang van vluchtelingen in Nederland door een 'humane ondergrens' dreigt te zakken. "Mensen kunnen niet een lange tijd slapen op veldbedden zonder enige vorm van privacy", zegt Marieke van Schaik, de directeur van het Rode Kruis. "Of steeds van de ene locatie naar de andere locatie worden verplaatst."
'Stappen zetten voor opvang'
Vooral voor kinderen is het steeds verhuizen schadelijk, stelt Van Schaik. "Hun veiligheid kan onvoldoende worden gewaarborgd wanneer grote groepen mensen bij elkaar worden gebracht. Er is nu alleen aandacht voor hoe we mensen kunnen onderbrengen. We moeten echt stappen zetten voor een humane opvang in deze situatie."
Volgens Van Schaik stellen gemeenten onvoldoende aanvullende opvanglocaties ter beschikking. "Het kan toch niet zo zijn dat essentiële locaties niet worden ingezet terwijl er wel mogelijkheden zijn? Dit is inmiddels een noodsituatie."
Momenteel worden diverse Defensie-locaties klaargemaakt voor de noodopvang. Daarnaast benadert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemeenten, hotels en vakantieparken voor tijdelijke opvang.