Politie betrapt vanuit touringcar duizenden appende automobilisten
Appen achter het stuur: het mag niet, het is gevaarlijk, maar gebeurt toch aan de lopende band. Politieagenten in een touringcar hebben de afgelopen maanden duizenden automobilisten beboet die met hun telefoon in de hand aan het rijden waren.
De politie heeft tussen september en december vorig jaar in totaal 14 dagen lang controles gedaan vanuit een onopvallende touringcar, vertelt projectleider Marvin Brust tegen RTL Nieuws. "Dan zit je hoger, en kun je makkelijker in cabines, vrachtwagens, busjes en auto's kijken. We reden rond in Brabant en Zeeland, tussen 8.00 uur en 18.00 uur, en hebben een behoorlijk fors aantal overtreders gezien."
In totaal zijn er 3511 bekeuringen uitgedeeld. Veruit het grootste deel (2707 keer) werd een boete uitgeschreven voor niet handsfree bellen of het appen achter het stuur.
Zodra iemand werd betrapt, kreeg een agent in een onopvallende volgauto een seintje. Die zette de bestuurder aan de kant. "Behalve het uitschrijven van een boete gingen de agenten het gesprek aan. Want we willen dat mensen bewust worden van hun gedrag", zegt Brust.
Bewustwording
Als mensen zonder aangesproken worden alleen een boete op de mat krijgen, vergeten ze dat volgens Brust weer snel. "Ze denken, het was een nare ervaring, maar ik betaal die boete maar zodat ik er verder niet meer mee bezig hoef te zijn. Maar als een agent ze aanspreekt en uitlegt dat het onverstandig is, dat ze je hebben zien slingeren over de weg, dan heeft dat meer impact."
De politie sluit niet uit vaker dit soort handhavingsacties te doen. In 2019 ging RTL Nieuws een keer mee tijdens zo'n politieactie in een touringcar:
Boete flink verhoogd
Per 2022 is het boetebedrag voor appen of bellen achter het stuur flink verhoogd. Vorig jaar moest je 250 euro betalen, maar nu kost deze overtreding 350 euro. Ook op de fiets mag je niet bezig zijn met je smartphone. Wie betrapt wordt, riskeert 100 euro boete.
In de auto moet je je telefoon wel bedienen als deze in een houder zit, voor bijvoorbeeld het navigatiesysteem of om spraakbediening te gebruiken. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als je het verkeer in gevaar brengt, door bijvoorbeeld te appen met telefoon in de houder, te gamen of een film te kijken.