Engelse voetballer komt uit de kast, nu nog in Nederland

Voetballer Jake Daniels (17) van de Engelse club Blackpool is openlijk uitgekomen voor zijn homoseksualiteit. Dat leidt tot veel positieve reacties, van onder meer premier Boris Johnson en aanvoerder van het Engelse elftal Harry Kane. Ook in Nederland oogst hij lof met z'n actie. Maar, hoe is het hier eigenlijk gesteld met homoacceptatie in het voetbal?
Jake Daniels is de eerste Britse voetballer die openlijk homoseksueel is sinds Justin Fashanu in 1990. De speler van Blackpool deed dat via een verklaring op de website van zijn club.
Geen enkele voetballer
Het bericht van Daniels is bijzonder omdat op dit moment geen enkele voetballer in de hoogste Engelse voetbalcompetities openlijk homoseksueel is. Datzelfde geldt voor alle andere grote competities in Europa.
Ook kwam nog geen enkele Britse voetballer tijdens zijn actieve loopbaan uit de kast, maar allemaal erna.
De actie leidde tot veel lof en waardering. Zo bedankte premier Boris Johnson hem voor zijn 'moed' en zei hij dat Daniels 'een inspiratie voor velen' zal zijn.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook aanvoerder van het Engelse team Harry Kane en Chelsea-voetbalster Pernille Harder gaven veel lof aan de actie. "Voetbal moet voor iedereen toegankelijk zijn", schreef Kane. "Je bent dapper en briljant", twitterde Harder.
Groot taboe
Volgens correspondent Groot-Brittannië Anne Saenen is het zijn van homo, bi of queer nog steeds een groot taboe in het Britse voetbal. "Dit is de eerste stap richting meer acceptatie van homoseksualiteit, maar er is nog een hele lange weg te gaan", zegt ze.
Ook Daniels beaamt in een interview met Sky Sports dat er sprake is van een groot taboe. "Ik denk dat veel voetballers bekend willen staan om hun mannelijkheid. Mensen zien homo zijn vaak als zwak, iets waar je op het voetbalveld voor gepest kunt worden."
Cultuurverandering
Groot-Brittannië is daarin niet de enige. Ook in Nederland blijft homoseksualiteit en voetbal een lastige combinatie. Maar hoe groot is dat taboe nu precies? Agnes Elling is onderzoeker bij het Mulier Instituut - een Nederlands sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut - en vertelt erover. "Profvoetballers geven de algemene acceptatie van homoseksualiteit in het betaald voetbal een forse onvoldoende", zegt ze op basis van een onderzoek uitgevoerd in 2021, uitgevoerd onder 1044 profvoetballers in Nederland.
"Maar dat komt niet door de spelers zelf, want een groot deel van de mannelijke profvoetballers heeft geen probleem met homoseksualiteit", zegt ze.
Grapjes over homoseksualiteit
Dat merkt ook Bart Vriends, voetballer bij Sparta Rotterdam. "Ik krijg geen signalen van teamgenoten die het zijn van homo niet accepteren", zegt hij. "Maar ik merk wel dat er een cultuur is binnen voetbal waarin je elkaar pest en plaagt. En waarbinnen grappen over homoseksualiteit, zoals 'We spelen als homo's' normaal zijn."
Volgens Elling is juist die cultuur hét probleem. "Voetbal is van oudsher een mannensport is, waarin het zijn van homo wordt gezien als iets vrouwelijks", zeg ze. "Hetzelfde geldt voor vrouwen die voetballen, die worden vaak gezien als lesbisch en mannelijk."
Ze vindt dan ook dat er een ware cultuurverandering moet plaatsvinden, wil je zorgen voor verandering. Maar de grote vraag is: hoe? "De coming-out van profspelers is een hele belangrijke stap, maar aan slechts één speler heb je niet zoveel", zegt ze. "Uiteindelijk heb je er veel meer nodig."
Bang voor reacties
Het gebrek aan acceptatie geldt niet alleen voor topvoetbal, maar ook voor andere takken van sport. Denk aan hockey bijvoorbeeld. Ex-tophockeyer Pepijn Keppel schrijft erover in zijn boek 'De laatste man'. Het boek gaat over hemzelf, een jongen die pas openlijk voor zijn homoseksualiteit durfde uit te komen toen hij stopte met hockey, doodsbang voor de reacties.
Volgens Keppel is er in de hockeywereld net zo weinig acceptatie voor homoseksualiteit als in het voetbal. "Ze zeggen dat het daar anders is dan in het voetbal, vanwege het hoogopgeleide publiek, maar dat is onzin", zegt Keppel in een interview met De Volkskrant. "Er is niet méér acceptatie. Als je anders bent, is er geen plek voor je."
Keppel ziet de coming-out van Daniels als een enorme stap vooruit. "Wat een dag, wat een durf, wat een strijd. Het wordt echt beter, echt, het wordt beter. Over een paar jaar is dit geen nieuws meer. Ik geloof het", reageerde hij op Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Daniels zegt in het interview met Sky Sports dat hij lang heeft getwijfeld om uit de kast te komen. Ook bij hem spookte door het hoofd om te wachten tot na z'n voetbalcarrière. "Maar ik wist ook dat het zou leiden tot een lange tijd van liegen en niet mezelf kunnen zijn", zegt hij. "Dat wilde ik niet. Dit voelde als het juiste moment om het te doen."
"Ik hoop dat ik door uit de kast te komen een rolmodel kan zijn en anderen kan helpen om uit de kast te komen als ze dat willen. Dat zou geweldig zijn."