Groen licht voor gasveld

Zorgen over natuur bij Schiermonnikoog: 'Maar we moeten ook realistisch zijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Manon BruiningaZorgen over natuur bij Schiermonnikoog: 'Maar we moeten ook realistisch zijn'
RTL

De plannen van het kabinet om naar gas te boren bij Schiermonnikoog zijn op de Wadden in slechte aarde gevallen. Er zijn grote zorgen over de gevolgen voor de natuur en ook over de consequenties voor eilandbewoners. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaf gisteren groen licht voor een nieuw gasveld, zo'n 19 kilometer boven Schiermonnikoog.

De Waddenzee is een uniek natuurgebied dat heel nauw luistert naar het natuurlijk evenwicht, zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Als er dikke kabels dwars door de Waddenzee naar Groningen worden gelegd, zal dat schade geven aan het gebied."

Plicht tegenover aarde

Ook Thom Verheul van Vrije Horizon Schiermonnikoog is bezorgd. "We moeten de economie omvormen zodat we de aarde niet uitputten. Dit toont aan dat we nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstof. Ik snap wel dat de Nederlandse overheid een leveringsplicht voor gas heeft, maar we hebben ook een plicht tegenover de aarde."

Dat het kabinet zich optimistisch toont over de gevolgen, stelt Verheul niet gerust. "In de praktijk blijkt dat meestal tegen te vallen. Hiermee krijgen we tot 2060 uitzicht op een platform voor gaswinning: de Waddenzee is een natuurgebied, geen mijnbouwgebied. Daarbij is het ook niet goed voor het toerisme."

Waddeneilanden voelen zich bedreigd door plannen voor gaswinning
Lees ook

Waddeneilanden voelen zich bedreigd door plannen voor gaswinning

Gasexpert René Peters van onderzoeksinstituut TNO begrijpt enerzijds wel dat er weerstand is. "Maar er is ook een energiecrisis aan de gang", zegt hij. "Wij hebben als TNO vorig jaar nog een groot onderzoek gedaan naar energiearmoede. Daaruit bleek dat 500.000 mensen hun energierekening niet kunnen betalen. Dat wordt alleen maar erger. Zeker nu Rusland de gaskraan dichtdraait. We moeten dus ook realistisch zijn."

Gas is wereldwijd een schaars goed. "We kunnen wel zeggen dat we overal en nergens vloeibaar gas vandaan gaan halen, maar daar zit de hele wereld achteraan. We hebben eigen gasvelden, waarom zouden we die dan niet aanboren?", aldus Peters. "Het gas wordt duurzaam gewonnen met energie van een Duits windmolenpark, dan lijkt het me logisch dat je daar in deze tijd toe overgaat. Daarbij ligt het park in zee, dus krijgen we niet te maken met verzakkingen. Hooguit verzakkingen op zee. Daar merk je op land niks van."

In deze video wordt uitgelegd hoe de situatie op de gasmarkt is:

Vanaf eind 2024 wordt volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het eerste gas geproduceerd. Staatssecretaris Vijlbrief stelt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de milieueffecten, maar burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is niet gerustgesteld. De burgemeesters van de Waddeneilanden beraden zich op vervolgstappen. "Er is geen steun voor deze boringen", legt zij uit. "Wij zijn hier mordicus op tegen."

Kwetsbaarheid neemt toe

Ook de aanpassing om het booreiland te verlagen zodat het minder opvalt vanaf Schiermonnikoog valt niet in goede aarde. "Dat is allemaal leuk en aardig, maar het lost de fundamentele problemen niet op", aldus de burgemeester. "De kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl wij oproepen over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren in plaats van in het verleden."

Van Gent zegt te hopen dat in de politiek en ook maatschappelijk een discussie op gang komt over de gasboringen. "Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. We zullen dit niet zomaar accepteren en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om dit tegen te houden."

Lees meer over
GaswinningEnergiecrisisSchiermonnikoog