Brug in Maastricht waar woonboot tegenaan knalde staat op instorten
De brug waar een losgeslagen woonboot in Maastricht vanochtend vroeg tegenaan is geknald, dreigt in te storten. Het gaat om de brug aan de Stuwweg in de Limburgse hoofdstad.
De woonboot sloeg gisteren los en werd over de kapotte afsluitdam meegesleurd. Vervolgens knalde de boot tegen de brug en kwam daar tot stilstand.
Meerdere bewoners moesten hun woonboten gisteren uit voorzorg verlaten vanwege het gat in de dam. Dat gat is afgelopen nacht groter geworden. Rijkswaterstaat zegt 'alles op alles' te zetten om het gat te dichten.
Mogen niet naar binnen
De bewoners mogen ook niet kort hun huis binnengaan om wat spullen te pakken. Ze worden tijdelijk opgevangen bij een plaatselijke watersportvereniging. Een deel van hen is ondergebracht in hotels.
RTL Nieuws sprak gisteren met een van de geëvacueerde bewoners van de woonboten. Bekijk het interview hier:
Door de botsing is een van de steunpilaren rond het midden van de brug verzakt. De brug werd gisteravond al afgesloten.
Een woordvoerder van de veiligheidsregio laat weten dat er een kleine knik zichtbaar is in het midden van de brug.
Doodlopende weg
De brug verbindt een doodlopende weg - waar de woonboten liggen - met de buitenwereld. Niemand mag de Stuwweg meer betreden.
Rijkswaterstaat kijkt hoe kan worden voorkomen dat de losgeslagen woonboot meer schade veroorzaakt. "We willen de boot zo snel mogelijk stabiliseren", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
Het stabiliseren van de boot gaat alleen moeilijk omdat hulpverleners de brug niet op kunnen. Ook is de grond eromheen 'erg drassig' door de grote hoeveelheid regen. "De vraag is of er wel zwaar materieel op kan."
Ondertussen bereidt het Waterschap Limburg zich voor op het verwachte hoogwater in de Maas. Zo zijn de afsluiters onder de keringen gesloten en zijn er pompen op 'strategische locaties' geplaatst. Ook zijn de dijken geïnspecteerd op eventuele zwakke plekken.
Wateroverlast in buitenland
Ook over de grens zorgt hoogwater voor overlast. Vanochtend zijn twee experts van Rijkswaterstaat met twee noodpompen naar de Noord-Franse kuststeden Duinkerken en Calais vertrokken, om te helpen tegen de wateroverlast. Later deze week stuurt Nederland nog twee pompen naar Frankrijk.