Man claimt dat schoonvader winnend staatslot heeft gestolen, eist miljoenen
Stel je voor: je koopt een paar staatsloten in de hoop wat geld te winnen. Vervolgens gaat je schoonvader er met één van de loten vandoor en wint hij ook nog eens de hoofdprijs: 3,2 miljoen euro. Een man uit Rijswijk claimt dat dit hem is overkomen, maar de rechter in Den Haag oordeelt nu dat de Staatsloterij hem niks verschuldigd is.
Bij de trekking op 1 oktober 2023 viel de hoofdprijs van 3,2 miljoen euro in Rijswijk. Op 4 oktober meldde de schoonvader van de originele koper zich bij de Staatsloterij met de mededeling dat hij het lot cadeau had gekregen.
Een dag later meldde de originele koper zich bij de loterij. Hij stelde dat een 80-jarige man het winnende lot had gestolen - doelend op zijn schoonvader.
Diezelfde dag keerde de schoonvader terug naar de loterij, samen met zijn dochter en een andere schoonzoon. De man had 'geen sterke fijne motoriek' en moest vragen beantwoorden over de dubbele winst-claim.
De dochter en schoonzoon zouden toen hebben verklaard dat de schoonvader het lot cadeau had gekregen. De schoonzoon die de miljoenen eist, zou regelmatig samen met zijn schoonvader loten hebben gekocht, waarna de schoonvader altijd een lot cadeau kreeg.
Uiteindelijk werd de prijs aan de schoonvader uitgekeerd, omdat in het deelnemersreglement staat dat de prijs wordt gegeven aan de persoon die het winnende lot kan laten zien. De man uit Rijswijk eiste vervolgens dat de prijs alsnog aan hem zou worden uitgekeerd en spande een kort geding aan tegen de Staatsloterij.
Rechtmatige winnaar onduidelijk
Of de schoonvader de prijs ook echt heeft verdiend, daar velt de rechter geen oordeel over. Er is alleen geconcludeerd dat de Staatsloterij het recht had om de prijs uit te keren aan de schoonvader, aangezien hij het winnende lot kon overhandigen.
De Staatsloterij had de uitbetaling kunnen opschorten, als er genoeg twijfels waren over de winst van de schoonvader. Dat was nu alleen niet het geval. De schoonvader zou door zijn verminderde motoriek waarschijnlijk niet in staat zijn geweest om loten te verwisselen, stelt de Staatsloterij. Zij gaan er dus van uit dat de schoonvader het lot rechtmatig in bezit had.
Het is niet bekend wat de huidige relatie is tussen de schoonzoon en -vader.