'Locatiegegevens Nederlandse telefoons online te koop'
De locatiedata van miljoenen Nederlandse telefoons zijn online te koop. Dat meldt BNR na onderzoek. De gegevens zijn afkomstig van apps die van gebruikers toestemming hebben gekregen locatiedata te gebruiken. Volgens deskundigen gaat het om privacyschendingen.
BNR kreeg van datahandelaren meer dan 80 gigabyte aan locatiegegevens. In dit databestand zaten de coördinaten van miljoenen telefoons. Telefoonnummers zaten hier niet bij.
Toch is het mogelijk om meer te weten te komen over de eigenaren van de telefoons. Bijvoorbeeld door verplaatsingen te volgen: zo kun je erachter komen waar een persoon werkt en waar iemand de nacht door brengt.
De nieuwszender kon bijvoorbeeld een hoge officier van de landmacht volgen terwijl die van zijn huis naar de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) reed. Ook kon het woonadres worden gevonden van iemand die de Penitentiaire Inrichting in Vught bezocht, waar terroristen en zware criminelen gevangenzitten.
Huis ten Bosch
In Huis ten Bosch, het woonpaleis van de Koning in Den Haag, zijn 70 telefoons geregistreerd. Op de Vliegbasis Volkel, waar kernwapens liggen opgeslagen, telde BNR 370 telefoons.
Volgens Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, is bekend dat sommige gratis apps en adverteerders locatiedata opvragen en dit verhandelen. Zo verhandelde een islamitische gebedsapp ook de locatiedata van miljoenen gebruikers, bleek in 2020.
In 2021 werd bekend dat de populaire app waarmee gezinsleden elkaars locatie kunnen zien, Life360, gevoelige gegevens van miljoenen klanten had verkocht aan datahandelaren.
Cybersecurityexpert Paul Pols noemt het 'onbegrijpelijk' dat de handel in locatiegegevens in relatieve openheid plaats kan vinden.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat voor locatiedata de AVG van toepassing is. "Het kan ook om gevoelige gegevens gaan, bijvoorbeeld wanneer te achterhalen is hoe vaak je naar je dokter gaat, of dat je bijvoorbeeld een kerk, moskee of synagoge bezoekt. Apps die deze gegevens willen bewaren moeten je hierover informeren en specifiek om toestemming vragen. Als dit onvoldoende duidelijk wordt gemaakt door de app, kan je dus ook niet spreken van op informatie berustende toestemming."