Scherpe kritiek Rutte op 'moordpartij' van 7 oktober bij Holocaustherdenking
Demissionair premier Mark Rutte heeft zich op de Nationale Holocaust Herdenking scherp uitgelaten over de gebeurtenissen in Israël op 7 oktober. Op die dag, zegt Rutte, werd de Joodse wereldgemeenschap 'voor de zoveelste keer in de geschiedenis geconfronteerd met een doelbewuste en geregisseerde moordpartij'.
"We kunnen bij deze Holocaustherdenking, 79 jaar na de bevrijding van Auschwitz, niet om 7 oktober heen." Rutte sprak van een moordpartij. "Met gijzeling, verkrachting, verminking als de meest smerige wapens om angst en terreur te zaaien. En met kort daarna een golf van anti-Joodse reacties die er, ook in ons land, toe leidde dat scholen en synagogen beveiligd moeten worden."
Niet vandaag
De demissionair minister-president betreurt het feit dat mensen zich weer onveilig voelen, dat er weer die dreiging is. "Weer openlijk antisemitisme. Alsof 'nooit meer Auschwitz' een holle frase is geworden."
Rutte benadrukte dat we dat niet mogen toestaan, 'en we zullen het niet toestaan'. Hij zei dat hij 'morgen en alle dagen daarna' weer met iedereen in gesprek gaat over de oorlog in Gaza. "Dat open en kritische gesprek moet worden gevoerd – ook over en met Israël. Maar niet vandaag. Niet op de dag dat we zes miljoen slachtoffers van de Holocaust herdenken."
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemde het pijnlijk dat de weinige nu nog levende Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog óók getuige zijn geweest van de verschrikkingen op 7 oktober. "Dat zij in hun laatste levensjaren kampen met angst en zorgen over de toekomst van hun kinderen en hun kleinkinderen."
Waarschuwing voor hele mensheid
Halsema gaf aan dat de volkerenmoord op Joden, Roma en Sinti met niets in de geschiedenis vergelijkbaar is. "Maar die is een waarschuwing voor de hele mensheid, nu en in de toekomst, voor de gevolgen van haat, uitsluiting, racisme en discriminatie, van wie dan ook."
Wie de Holocaust bagatelliseert, kan volgens Halsema geen antiracist zijn. "Wie een ander mens vernedert en uitsluit om zijn geloof, zijn kleur of achtergrond, kan geen vriend van het Joodse volk zijn", zei ze verder. "Waar we ook vandaan komen, welke kleur onze huid ook heeft, welke dromen en overtuigingen we ook koesteren, welke zorgen ons ook wakker houden in de nacht, voor welke zaak we ook de straat op gaan, uiteindelijk is er voor ons allemaal maar één moreel kompas. Dat kompas is dat we ons in onze verhouding tot de ander altijd die ene vraag moeten blijven stellen: Is dit een mens?
Honderden mensen waren bijeengekomen voor de Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument in het Amsterdamse Wertheimpark. Daar werd stilgestaan bij hoe vernietigingskamp Auschwitz 79 jaar geleden werd bevrijd.
De herdenking eindigde met het leggen van bloemenkransen bij het monument door onder anderen leerlingen van de basisschool Rosj Pina en door Rutte en Halsema.