Commissie-Van Rijn

Van Nieuwkerk herhaalt excuses: 'Realiseer me meer dan ooit dat ik voorbeeldfunctie heb'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Jeffrey GroenewegVan Nieuwkerk herhaalt excuses: 'Realiseer me meer dan ooit dat ik voorbeeldfunctie heb'
RTL

Matthijs van Nieuwkerk heeft nogmaals spijt betuigd voor zijn aandeel in de misstanden achter de schermen bij De Wereld Draait Door (DWDD). "Ik realiseer me meer dan ooit dat als ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb." Hij reageert daarmee op de bevindingen van de commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO, onder andere bij DWDD.

"Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier", stelt Van Nieuwkerk in een verklaring. Hij zegt het daarin goed te vinden dat mensen 'in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen'. "Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld."

"Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma's waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken", eindigt de presentator. 

Volgens RTL, zijn nieuwe werkgever, is er bij Van Nieuwkerk 'een nieuw bewustzijn' ontstaan over diens rol en gedrag. "Nu is het tijd dat hij met die nieuwe inzichten weer aan de slag kan als presentator."

Geschrokken reacties

Het rapport-Van Rijn zorgt voor geschrokken reacties, onder andere bij demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur en Media). Ze vindt het 'echt van moed getuigen dat die melders zich gemeld hebben, zodat we ook inderdaad dat beeld hebben'.

Als eerste zijn nu de werkgevers aan zet 'om ervoor te zorgen dat ze een veilige werkplek voor iedereen in de wereld zullen hebben', aldus Gräper.

Gräper staat de pers te woord over het rapport-Van Rijn.© ANP
Gräper staat de pers te woord over het rapport-Van Rijn.

Of er binnen de NPO mensen moeten vertrekken door dit rapport, kan en wil NPO-baas Frederieke Leeflang niet zeggen. "Daar ga ik mij nu niet over uitlaten, dat is niet aan mij. Ik ben niet de werkgever van heel veel medewerkers. Ik kan daar geen invloed op uitoefenen en dat wil ik ook niet."

Het vertrouwen in de individuele publieke omroepen en de NPO moet weer groeien, stelde Leeflang na de presentatie van het rapport. "Dat is iets wat je met elkaar doet. Natuurlijk gaat het om de top, maar het gaat ook om de hele werkvloer", benadrukt Leeflang. "Wat gebeurt er onderling, hoe verhouden organisaties zich tot elkaar: dit is echt een gezamenlijk vraagstuk."

De NPO en de individuele omroepen gaan aan de slag met nazorg voor slachtoffers. "Dat is buitengewoon belangrijk", zegt Leeflang.

Frederieke Leeflang© MMP
Frederieke Leeflang

De omroepen binnen de NPO werken aan een plan om medewerkers te ondersteunen die behoefte hebben aan nazorg na grensoverschrijdend gedrag. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om mentale begeleiding, zegt Arjan Lock. Hij is voorzitter van het College van Omroepen (CvO), het adviesorgaan waarin alle omroepen zich hebben verenigd. Lock spreekt van een 'verdrietige dag'. 

De voorzitter van het CvO ziet het rapport van de commissie als een vorm van erkenning voor de mensen die melding deden van grensoverschrijdend gedrag. "Dat je erkenning vindt in dat jij niet de enige bent, dat je niet gek bent, maar dat het echt plaatsgevonden heeft en er iets moet veranderen. Dat veel mensen zich herkennen in het beeld van een onveilig werkklimaat, daar word je wel verdrietig van."

'Ze functioneert niet, maar ik vind haar leuk om naar te kijken. Dus ze mag blijven'

"Wie zou je liever pijpen, mij of...?" Het is één van de geanonimiseerde meldingen over grensoverschrijdend gedrag in het rapport van de onderzoekscommissie-Van Rijn. Het rapport brengt een beeld naar voren van grensoverschrijdend gedrag dat breed speelt binnen de diverse omroepen en programma's binnen de NPO.

Binnen de hele publieke omroep hebben zich verschillende uitingen van fysieke intimidatie voorgedaan. "Collega's die bij hun keel zijn gegrepen, collega's die over tafel werden getrokken, collega's die tegen de muur zijn gedrukt, neus aan neus staan met collega's, collega's die fysiek tegen de grond zijn geduwd, collega's die in hun gezicht zijn gespuugd en collega's die aan hun arm zijn vastgepakt."

"Ze functioneert niet, maar ik vind haar leuk om naar te kijken. Dus ze mag blijven", noteerde de commissie als reactie van een respondent. Lees hier meer over de bevindingen van de commissie.

Kamerleden reageren geschokt op het rapport. "Als zoveel medewerkers hiermee te maken hebben, kun je niet meer spreken van incidenten, maar wel van een structureel probleem binnen de werkcultuur", zegt Mikal Tseggai van GroenLinks-PvdA. 

Ook parlementariërs van de VVD, D66 en CDA zijn geschrokken van de bevindingen van de Commissie-Van Rijn. Claire Martens van de VVD spreekt van een 'heftig rapport' met harde conclusies. "Ik blijf nauwlettend in de gaten houden hoe de NPO en haar omroepen serieus werk maken van een ingrijpende cultuurverandering."

Structureel probleem

"Signalen zijn binnen de NPO te lang genegeerd", vindt Joost Sneller van D66. "Dit rapport moet voor de NPO aanleiding zijn om aan de slag te blijven met veiligheid op de werkvloer."

Harmen Krul van het CDA zegt dat hij is geschrokken van de 'omvang en schaal'. Hij wil het rapport nog goed bestuderen, maar stelt in elk geval vast dat hier sprake is van een structureel probleem.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkMartin van RijnNPOGrensoverschrijdend gedragEditie NL Link in bio