Wetsvoorstel tegen discriminatie bij sollicitatie strandt in Eerste Kamer
Het wetsvoorstel dat discriminatie bij sollicitaties moest voorkomen, heeft het niet gehaald. In de Eerste Kamer kreeg het voorstel van demissionair minister Karien van Gennip geen meerderheid, ook al had ze de scherpe kantjes eraf gehaald.
De senaat hield vanavond een vierde en laatste debat over het wetsvoorstel om de extra concessies van Van Gennip te bespreken. Dat is op zichzelf al uitzonderlijk, omdat de behandeling van een wet gewoonlijk bij twee termijnen blijft.
De VVD, die in de Tweede Kamer nog vóór het plan stemde, gaf de doorslag. De Eerste Kamerfractie van de liberalen zegt niet zeker te weten of de wet effect zal hebben, terwijl deze wel tot extra regels voor (kleine) bedrijven zal leiden.
Excuus gezocht
Bedrijven zouden volgens de wet verplicht worden een protocol te hanteren om discriminatie tegen te gaan bij sollicitaties. Van Gennip had toegezegd dat de strengere regels alleen gelden voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. Ook zou de eerste twee jaar niet worden gehandhaafd. Maar ook die concessies konden de VVD-fractie uiteindelijk niet overtuigen.
Volgens GroenLinks-PvdA zochten de liberalen naar een excuus om niet akkoord te gaan met de wet.
Wetsvoorstel over discriminatie bij sollicitaties afgezwakt om kleine bedrijven te ontlasten
Op de aanpassingen die Van Gennip voorstelde, reageerden partijen verschillend. GroenLinks-PvdA noemde ze 'te dragen', de SP zei uiterst teleurgesteld te zijn over de 'afzwakking'.'
Spookwetsvoorstel
De VVD wees erop dat de bewindsvrouw niet 'de elegante weg' koos. Ze opperde namelijk om een nieuw wetsvoorstel in te dienen, nadat het oorspronkelijke voorstel was aangenomen. Daarmee vroeg de minister de Kamer in feite akkoord te gaan met een 'spookwetsvoorstel', vond VVD-senator Koen Petersen.
Ook de SGP, tegenstander van de wet, was het niet eens met de vorm. "Ik heb een beetje het gevoel dat we staatsrechtelijk aan het slalommen zijn", zei fractievoorzitter Peter Schalk in het debat. Dat leidt volgens hem tot een 'grillig spoor met een onzekere uitkomst'.