Bankhelpdeskfraude

Politie: 7 miljoen mailadressen verhandeld, check of je ertussen zit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Rob EngelaarPolitie: 7 miljoen mailadressen verhandeld, check of je ertussen zit
RTL

De politie heeft ruim 7 miljoen e-mailadressen aangetroffen in een onderzoek naar fraude. De gegevens kwamen naar boven na de aanhouding van zes verdachten voor bankhelpdeskfraude. Op de site van de politie kun je controleren of jouw e-mailadres er ook tussen zit.

Je kunt via de website van de politie zelf controleren of jouw mailadres op de aangetroffen lijsten staat (politie.nl/checkjehack).

De aanhoudingen voor bankhelpdeskfraude vonden eind januari plaats. Bij deze vorm van criminaliteit doen fraudeurs zich voor als medewerker van een bank. Zij benaderen mensen en verleiden ze om hun geld over te maken.

Mogelijk gebruikten de criminelen deze e-mailadressen voor hun eigen praktijken, maar de gegevens zijn ook voor andere vormen van criminaliteit interessant. Zo kunnen criminelen mails sturen in de hoop dat slachtoffers persoonlijke gegevens invullen: phishing.

Miljoenen e-mailadressen

Van de ruim 7 miljoen aangetroffen e-mailadressen gaat het om 5 miljoen Nederlandse. Volgens de politie is het mogelijk dat heel veel Nederlanders hiervan slachtoffer zijn zonder dat ze dat zelf weten.

"Lijsten met e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens worden vaak verhandeld in het criminele circuit", zegt RTL Nieuws-techjournalist Stan Hulsen. "E-mailadressen zijn vooral interessant als ze zijn gekoppeld aan andere gegevens, zoals je naam, geboortedatum, bankrekeningnummer en telefoonnummer."

Grote gevolgen

Bij phishing sturen cybercriminelen e-mails niet van echt te onderscheiden zijn, bijvoorbeeld uit naam van een bank of een bedrijf. Vaak proberen ze je te verleiden om persoonlijke gegevens in te vullen.

"Hoe meer gegevens een crimineel over jou bezit, hoe geloofwaardiger zo'n bericht kan zijn", zegt Hulsen. "Soms maken cybercriminelen zelfs gebruik van technieken waardoor het lijkt alsof het e-mailadres van de afzender écht van de webshop is. Het is dus niet altijd duidelijk dat je te maken hebt met oplichting."

Wanneer je op linkjes in dit soort mails klikt, kunnen de gevolgen groot zijn. Als je denkt in te loggen bij een webshop, maar het site van een crimineel is, kunnen zij je wachtwoord achterhalen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld op jouw naam dure producten bestellen.

Valse sms'jes of appjes favoriete middel bij fraudeurs in 2023
Lees ook

Valse sms'jes of appjes favoriete middel bij fraudeurs in 2023

Volgens de politie is het met de aanhouding van de zes verdachten niet zo dat de dreiging voorbij is. De lijsten doen onder criminelen nog steeds de ronde en de phishing gaat door. Dus wees alert en vul geen persoonsgegevens in, is het advies van de politie.

"Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender", zegt techjournalist Hulsen. Volgens hem is het verstandig om kritisch naar dit soort e-mails te kijken.

"Denk goed na als je zomaar een bericht krijgt. Waarom zou je opeens opnieuw moeten inloggen, of je gegevens moeten doorgeven? Staat dit ook op de website van het bedrijf?"

Zelf controleren

Je kunt via de website van de politie zelf controleren of jouw mailadres op de aangetroffen lijsten staat (politie.nl/checkjehack). Als je mailadres in de lijst voorkomt ontvang je een e-mail met tips en informatie over wat je het beste kunt doen. In deze mail staan geen links of bijlages, benadrukt de politie.

Hoor je daarna niets, dan zat je niet tussen de slachtoffers van dit netwerk. Maar dat betekent niet per se dat jouw e-mailadres niet rondgaat.

Criminelen verhandelen namelijk tal van dit soort lijsten. De toezichthouder zegt zelfs dat iedereen er in principe vanuit moet gaan dat gegevens van hem gelekt zijn.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Nationale PolitiePhishingCybercrimeCybersecurityE-mail