RIVM waarschuwt

Hoogste aantal besmettingen met kinkhoest in zeker tien jaar

Door RTL Nieuw··Aangepast:
© Richard BrockenHoogste aantal besmettingen met kinkhoest in zeker tien jaar
RTL

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Er is sprake van 'een inhaalslag' na corona, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens cijfers van het RIVM zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld, onder wie 375 baby's.

Van de baby's van 0-5 maanden met kinkhoest werd meer dan de helft opgenomen in het ziekenhuis. Voor baby’s van 6-11 maanden was dit iets meer dan een kwart.

Een echte behandeling voor kinkhoest bestaat niet, maar vaccinaties kunnen de problemen wel verminderen. Zo werkt het:

Zes overlijdens

Dit jaar overleden tot nu toe zes mensen aan de gevolgen van kinkhoest. Het laatste slachtoffer was iemand ouder dan 70 jaar, hij of zij overleed in de tweede helft van april. Eerder dit jaar werd al het overlijden van vier baby's en een persoon ouder dan 80 jaar gemeld.

De laatste keer dat in een heel jaar meer besmettingen werden gemeld, was in 2014. Volgens het RIVM is het aantal besmettingen van de laatste tijd 'heel hoog in vergelijking met alle jaren sinds de invoering van de meldplicht in 1975'.

Dat het aantal kinkhoestgevallen zo hoog is, wijt het RIVM aan de coronapandemie. "Normaal gesproken ligt het aantal kinkhoestbesmettingen iedere 2 à 4 jaar wat hoger", zegt een woordvoerder. "Door de coronamaatregelen zijn mensen de afgelopen jaren minder blootgesteld aan kinkhoest. Je zou de huidige aantallen kunnen zien als een inhaalslag."
Mirjams zoontje overleed door kinkhoest: 'Oneerlijke strijd'
Lees ook

Mirjams zoontje overleed door kinkhoest: 'Oneerlijke strijd'

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Link in bio