't Dondert en 't bliksemt

Nacht vol onweer zorgt voor drukte bij installateurs bliksembescherming

Door Lene Makkink··Aangepast:
© dpa Picture-AllianceNacht vol onweer zorgt voor drukte bij installateurs bliksembescherming
RTL

Een flits, een harde knal en voor je het weet gaat je dak in vlammen op. Het gebeurde afgelopen nacht in het Brabantse Lierop. En hoewel een bliksemgeleider misschien niet het eerste is dat in je opkomt wanneer je ergens gaat wonen, zien installateurs van bliksembescherming wel een toename in het aantal aanvragen.

"Je merkt dat mensen wel wakker geschud worden als het een paar dagen achter elkaar onweert", zegt Barry Mulhuyzen van Mulhuyzen Bliksembeveiliging. Zijn bedrijf helpt per jaar tussen de 50 en 100 particulieren aan bliksembeveiliging en hij ziet al enkele jaren een toename. "Vergeleken met vroeger is de apparatuur in huis veel gevoeliger geworden, waardoor de schade ook steeds groter wordt."

Schade in huis kan namelijk ook al ontstaan als de bliksem indirect inslaat, dus bijvoorbeeld twee kilometer verder in de grond. "Als het daar inslaat en via kabels naar binnen toe gaat, kan de apparatuur in huis alsnog stukgaan", legt Mulhuyzen uit.

Veel overlast door noodweer, weercode overal ingetrokken
Lees ook

Veel overlast door noodweer, weercode overal ingetrokken

Bliksemschade zorgt jaarlijks voor miljoenen euro's aan kosten voor verzekeraars. Dat blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars. De totale weerschade in 2022 kwam neer op ongeveer 886,67 miljoen euro, tegenover 325,63 miljoen euro in 2020. Een eventuele toename van schade door bliksem wordt niet direct door de monitor bevestigd: in 2022 ging het om 14,69 miljoen euro schade tegenover 14,52 miljoen in 2020.

Het aantal schademeldingen na het noodweer van gisteren is inmiddels opgelopen tot ruim boven de tweehonderd, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN).

Spoedoffertes

Perry Rensen van HNL Groep, een bedrijf dat ook bliksembeveiliging installeert, durft niet meteen van een forse toename te spreken. "Toevallig hebben we wel net twee spoedoffertes voor particuliere woningen ontvangen", zegt hij. De meeste aanvragen worden volgens hem gedaan uit angst voor een eventuele inslag.

Het rieten dak van een huis in Lierop ging gisteren in vlammen op.© ANP
Het rieten dak van een huis in Lierop ging gisteren in vlammen op.

Mulhuyzen stelt dat mensen soms ook door sommige verzekeringen worden verplicht om beveiliging te installeren, bijvoorbeeld bij een rieten dak. "Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld heel lang aan een eigen droomhuis hebben gebouwd en zeggen: ik wil niet dat er door blikseminslag iets mee gebeurt." Er zit wel een fors prijskaartje aan: bliksembescherming bij kleine huizen kost al gauw 2000 tot 3000 euro. Hoe groter het huis, hoe duurder.

Het installeren kost dan ook veel werk. Rensen van HNL Groep legt uit: "In de grond worden aardelektrodes geslagen, die met een koperen leiding van acht millimeter naar de nok van je huis gaan." Aardelektrodes zijn vaak metalen buizen of staven die tot in het grondwater reiken. Dankzij die verbinding wordt bliksem bij inslag via de leidingen gecontroleerd afgevoerd naar de grond.

Mulhuyzen spreekt van een soort kooi van Faraday. Let wel: honderd procent bescherming kan nooit gegarandeerd worden. "Maar we maken heel weinig mee dat er alsnog schade ontstaat", zegt Mulhuyzen.

(Rieten) daken

Naast apparatuur kan natuurlijk ook het dak van een huis beschadigd raken. Twee dagen geleden werd bijvoorbeeld Kees Brouwer uit Nederhorst den Berg opeens geconfronteerd met een gat in zijn dak door blikseminslag. Bekijk de beelden hier:

Kees Brouwer uit Nederhorst den Berg zit nu met een groot gat in z'n huis.

Gisteren en vannacht werden in totaal 33.834 ontladingen gemeten in Nederland. Drie dagen geleden, toen het dak van Kees werd geraakt, ging het nog om zo'n 12.000 ontladingen. "Het record bliksemontladingen in Nederland ligt rond de 80.000 in 24 uur", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

In Lierop ging het rieten dak van een woonboerderij in vlammen op. De bewoners konden de woning gelukkig zonder verwondingen verlaten, maar het dak en delen van de woning worden als verloren beschouwd. Bekijk de beelden hier:

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
BlikseminslagOnweerWeerEditie NL Link in bioNederland