Boosheid om ingrijpen ME bij pro-Palestijns protestkamp bij UvA
Docenten en studenten zijn verontwaardigd over de ontruiming van het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Amsterdam (UvA).
De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloot afgelopen nacht het protestkamp te ontruimen om erfvredebreuk. Ook zou de actie een veiligheidsrisico hebben gevormd, mede door barricades. "Het was een beetje de optelsom", zei een woordvoerder erover.
Er werden zo'n 140 pro-Palestijnse betogers aangehouden, aangezien ze niet reageerden op een oproep om te vertrekken. Nog vier betogers zitten vast, een om belediging en drie om openbare geweldpleging. De deelnemende betogers eisten onder meer dat de UvA gezien het aanhoudende geweld in de Gazastrook alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.
Bekijk beelden van de ontruiming:
Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam houden vanmiddag een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder meer uit solidariteit met de pro-Palestijnse studenten, zegt docent sociologie Sam Hamer. "We zijn woedend over het politieoptreden. Een vreedzame demonstratie leidde snel tot politiegeweld."
De docenten onderschrijven de oproep van studenten om de banden te verbreken met 'instanties die medeplichtig zijn aan genocide', aldus Hamer. "We demonstreren om de UvA die kant op te duwen."
Hun recht
De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond hebben ook gereageerd. Ze maken zich 'ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest'.
"Het recht op demonstratie is een fundamenteel recht dat koste wat het kost moet worden beschermd", aldus Ilona Polle, vicevoorzitter van ASVA. "Deze ontruiming was niet alleen een aanval op de integriteit en veiligheid van de Amsterdamse studenten, maar ook een schending van hun democratische rechten."
Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam zijn in gesprek met de universiteit, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. "Om samen te kijken wat nu nodig is voor de toekomst en wat we van elkaar verwachten."
Het bestuurscollege van de UvA meldt op de website: "We delen de woede en verbijstering die leeft over de oorlog, en we begrijpen dat daar protest over is. We benadrukken dat binnen de universiteit de dialoog daarover het enige antwoord is."
Sfeer van intimidatie
De universiteit zegt ook een een lijst met samenwerkingen met Israëlische wetenschappers te hebben gepubliceerd 'om daarmee te voldoen aan een van de eisen van de demonstranten'. "Ook de Centrale Studentenraad (CSR) vroeg daar eerder naar, toen hebben we positief gereageerd op dit verzoek om transparantie."
Het college 'betreurt ten zeerste' de gang van zaken van gisteravond. "Demonstreren mag op de UvA, maar zonder gezichtsbedekking, blokkades, overnachtingen of sfeer van intimidatie."