'Grote stap'

Nederland wil in EU mogelijke stappen tegen Israël bespreken

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNederland wil in EU mogelijke stappen tegen Israël bespreken
RTL

Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël. Zo wil ze de druk op de regering in Jeruzalem opvoeren.

De minister deed haar uitspraak tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze wil met de gesprekken een 'belangrijk signaal' afgeven aan Israël over de situatie in Gaza. "Het is een grote stap."

Het associatieverdrag tussen Europa en Israël trad in 2000 in werking. In het verdrag zijn afspraken vastgelegd om de economische en politieke samenwerking te versterken. Voor Israël is Europa een zeer belangrijke handelspartner.

Offensief in Rafah

Sinds de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober van afgelopen jaar een bloedige aanval uitvoerde op Israël, waarbij bijna 1200 mensen werden vermoord en meer dan 200 mensen werden ontvoerd, voeren de Israëlische strijdkrachten een oorlog tegen Hamas in Gaza. Daarbij zijn sindsdien volgens de meest betrouwbare cijfers al meer dan 34.000 doden gevallen.

Israël is onlangs ook begonnen aan een offensief in en rond de zuidelijke stad Rafah. Israël zegt dat zich hier nog veel Hamasstrijders verschuilen, maar de stap is omstreden omdat hier tussen de 1 en 2 miljoen Palestijnen naartoe zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld.

Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddelijk stopt
Lees ook

Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddelijk stopt

Het demissionaire kabinet heeft eerder gezegd dat een grootschalig Israëlisch offensief in Rafah een rode lijn zou zijn die zou leiden tot politieke stappen. Zo'n operatie kan volgens het kabinet uitlopen op een humanitaire catastrofe.

Sinds de inval in het zuiden van Gaza zijn hier meer dan 450.000 mensen op de vlucht geslagen. Voor deze Palestijnen is geen onderdak, voedsel en water geregeld. Hulp komt de Gazastrook sinds de operatie in Rafah niet meer binnen. Israël wil meer militairen naar de stad sturen.

Heel blij en vergaand

Bruins Slot vindt dat de Israëlische regering haar humanitaire verplichtingen moet nakomen. Er moet voor de vluchtelingen worden gezorgd en veel meer hulpgoederen moeten Gaza worden binnengelaten. In delen van het kustgebied heerst volgens de VN al hongersnood.

Bruins Slot zegt dat er bij 'heel veel landen' in de EU zorgen bestaan over de situatie in Gaza. Om stappen te nemen is wel unanimiteit nodig en dat maakt het lastig. Maar alleen al het feit dat ze wil praten over het associatieakkoord is 'impactvol', denkt ze.

In de Tweede Kamer is steun voor deze 'stevige' inzet. Volgens Kati Piri (GroenLinks-PvdA) is het een 'cruciale stap' om de aanval op Rafah te stoppen. "Ik ben heel blij", zegt Sarah Dobbe van de SP. De traditioneel pro-Israëlische SGP noemt het besluit 'vergaand'.

Lees meer over
Hanke Bruins SlotMinisterie van Buitenlandse ZakenOorlog tussen Hamas en IsraëlEuropese Unie