Roemenië en Hongarije?

Ook Slowakije steunt nu NAVO-kandidatuur Mark Rutte

·Aangepast:
© APOok Slowakije steunt nu NAVO-kandidatuur Mark Rutte
RTL

Ook Slowakije steunt nu Mark Rutte in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Het was een van de laatste landen die nog dwarslagen.

Nu moeten alleen Hongarije en Roemenië nog worden overtuigd. Bratislava had lang bedenkingen bij de kandidatuur van Rutte. Gisteren liet president Peter Pellegrini weten dat hij nog 'in bespreking' was over de aanstelling van de Nederlandse demissionair premier.

Geen bezwaren meer

Slowakije wilde dat Oost- en Centraal-Europa goed vertegenwoordigd zouden worden binnen de NAVO. Vandaag maakte Pellegrini bekend zijn bezwaren tegen Rutte te laten varen. "In onze ogen heeft hij zijn toewijding bevestigd aan het beschermen van de oostflank van de NAVO", zegt Pellegrini's woordvoerder. "Daarom heeft de president net publiekelijk zijn steun uitgesproken."

Rutte zei gisteren dat hij  ook 'een goed gesprek' had gehad met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het lijkt erop dat ook Boedapest bereid is Rutte te steunen.

Rutte stap dichter bij NAVO-baan: 'Ik blijf voorzichtig optimistisch'
Lees ook

Rutte stap dichter bij NAVO-baan: 'Ik blijf voorzichtig optimistisch'

Enige tegenkandidaat

Roemenië heeft de eigen president Klaus Iohannis voorgedragen als nieuwe secretaris-generaal. Hij is Ruttes enige tegenkandidaat.

Rutte lig al maanden op koers voor de functie, maar in Oost-Europa klonk er wel verzet tegen zijn kandidatuur. Aanvankelijk was ook Turkije kritisch over Ruttes voordracht, maar na een persoonlijk bezoek aan de Turkse president Erdogan gaf dat land al groen licht.

Oorlog Rusland-Oekraïne

Westerse bondgenoten als de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten al vroeg weten Rutte als de ideale kandidaat te beschouwen. Vanwege zijn ervaring van dertien jaar als premier van Nederland en zijn grote netwerk in de wereld van de internationale politiek, wordt hij geschikt geacht voor de functie.

Rutte gaat een interessante tijd tegemoet als NAVO-baas. In Europa woedt een oorlog tussen Rusland en Oekraïne, precies aan de rand van het NAVO-grondgebied. Volgens de Russen is de uitbreiding van de NAVO een van de redenen voor de oorlog.

Bekijk hier wat een hoge NAVO-militair daarover zegt:

Lees meer over
Mark RutteNAVOOorlog in OekraïneSlowakijeHongarijeRoemenië