Drugsbende

Wesley Sneijder komt voor in Turks drugs- en witwasonderzoek: 'Ik ben juist slachtoffer'

·Aangepast:
© ANP PhotoWesley Sneijder komt voor in Turks drugs- en witwasonderzoek: 'Ik ben juist slachtoffer'
RTL

De Nederlandse oud-topvoetballer Wesley Sneijder wordt genoemd in een grote Turkse drugs- en witwaszaak. Hij blijkt aandeelhouder te zijn van een bedrijf waarmee miljoenen euro's zouden zijn witgewassen. Tegen RTL Nieuws en RTL Boulevard zegt Sneijder dat hij geen verdachte is: "Ik heb niets met criminele praktijken te maken. Ik ben juist slachtoffer in dit verhaal."

Sneijder (40) geniet in Turkije grote bekendheid omdat hij jaren voetbalde voor de grote Turkse club Galatasaray. Hij wordt nu door Turkse media genoemd als partner in een vastgoedbedrijf dat betrokken zou zijn bij witwaspraktijken van de topman van een criminele organisatie.

Het bewuste vastgoedbedrijf Econ komt voor in een onderzoek naar de internationale criminele bende Comanchero. Vorig jaar november rolde de politie die bende op in de Turkse stad Istanbul. 

Comanchero staat bekend als een van oorsprong Australische motorbende, die zich vanuit Turkije bezighield met grootschalige drugsproductie en -handel en witwassen. De drugs zouden van Zuid-Amerika via Hongkong, Zuid-Korea en Zuid-Afrika naar onder meer Nederland en Australië zijn gegaan.

Drugsbende

Turkse media zeggen een rapport in handen te hebben van de Turkse Masak, de opsporingsdienst voor financiële misdrijven, vergelijkbaar met de Nederlandse FIOD. In dat rapport staat hoe Comanchero 'drugs produceert en internationaal handelt in verdovende middelen' en 'geld en goederen witwast die uit misdaad zijn verkregen'. Een bron dichtbij de Turkse onderzoekers bevestigt aan RTL Nieuws dat Sneijder voorkomt in het onderzoek van de opsporingsdienst.

Sneijder: "Ik heb niets met criminele praktijken te maken. Ik ben juist slachtoffer."
Sneijder: "Ik heb niets met criminele praktijken te maken. Ik ben juist slachtoffer."

In het Masakrapport zou staan dat Hakan Arif Tavukcu, een hooggeplaatst bendelid, het drugsgeld witwaste via bedrijven van ondernemer Yunus Emre Borhan. Toen de opsporingsdiensten het financiële verkeer van Borhan naliepen, stuitten ze op de naam van Sneijder.

Aandelen

Sneijder zegt desgevraagd dat hij 'een jaar of acht geleden' aandelen heeft gekocht van bouwbedrijf Econ. "Het was een constructiebedrijf dat een paar torens zou bouwen. Het bedrijf was van mijn buurman, die ook een modezaak had. Ik heb een bedrag van ongeveer 1,8 of 1,9 miljoen geïnvesteerd en in ruil daarvoor heb ik 15 procent van de aandelen gekregen."

De oud-speler van Ajax, Real Madrid en Galatasaray zegt niets te hebben afgeweten van criminele activiteiten binnen het bouwbedrijf. "De opening was zelfs met pers erbij. Hoe had ik kunnen weten dat er iets niet aan zou kloppen? Als dat zo was, had ik destijds beschermd moeten worden. Ik heb er helemaal niets mee te maken."

'Nooit meer betrokken'

Nadat hij aandeelhouder was geworden in Econ, kwam van de beloofde bouwprojecten niets terecht, vertelt Sneijder. "Ik heb nooit meer iets gezien van mijn investeringen. Meermalen heb ik geprobeerd iets terug te halen, maar dat is niet gelukt. Toen heb ik er maar afscheid van genomen. Sommige investeringen leveren wat op, en andere niet. Zo gaan die dingen. Verder ben ik nooit meer bij dit bedrijf betrokken geweest."

Uit Instagram-posts van vastgoedbedrijf Econ blijkt dat Wesley Sneijder in 2017, 2018 en 2020 op kantoor is verschenen. De oud-voetballer wordt beschreven als partner in het bouwbedrijf. Sneijder zelf plaatst een foto waarbij hij schrijft: ‘In mijn kantoor nu, zaken doen. I love Istanbul.’ Dat was in 2018. 

'Nooit een euro'

In juni 2020 plaatst Sneijder een andere foto met het logo van Econ, waarin hij ingaat op geruchten dat hij veel geld kwijt zou zijn geraakt. "Zoals ik altijd zeg: Turkije is mijn tweede thuisland. Ik ben trots om deel uit te maken van een sterk bedrijf in de bouwsector zoals Econ Insaat."

© ANP

Achteraf zegt Sneijder daarover: “Dat was alleen maar om hoop te houden alsnog iets terug te kunnen krijgen. Maar dat mocht niet baten. Helaas! Geldstromen zijn altijd traceerbaar. Ik heb nooit een euro van Econ ontvangen."

'Criminele contacten'

Turkse kranten schrijven ook over vermeende criminele contacten van de oud-voetballer. Zo zou zakenpartner Yunus Emre Borhan Sneijder hebben ontmoet via crimineel Hakan Arif Tavukcu. Ook zou Sneijder hem in contact hebben gebracht met Cetin G., een drugscrimineel uit Schiedam. 

Sneijder zegt met klem deze criminelen niet te kennen: "Ik heb helemaal niemand met elkaar in contact gebracht. Weet je met hoeveel mensen ik aan tafel heb gezeten die ik niet ken? Als bekend persoon ontmoet je duizenden mensen. Ik luister niet eens meer naar hun namen. Bovendien spreek ik niet eens Turks."

De oud-topvoetballer zegt een Turkse advocaat te hebben ingeschakeld om artikelen 'die neigen naar smaad en laster' aan te vechten.

Lees meer over
Link in bio