Lerarentekort

Aantal openstaande vacatures is een drama, zegt koepel basisscholen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAantal openstaande vacatures is een drama, zegt koepel basisscholen
RTL

Basisscholen hebben grote moeite om genoeg leerkrachten te vinden voor het volgende schooljaar. "Het aantal openstaande vacatures is een drama, het blijft een gatenkaas", zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de koepel van basisscholen.

Uit een onderzoek van het ANP blijkt dat een op de drie middelbare scholen en bijna een op de tien basisscholen momenteel vacatures open hebben staan voor het volgende schooljaar. Dat begint over anderhalve maand. 

Er zijn ruim 3200 vacatures, waarvan ruim vierhonderd in de afgelopen dagen zijn toegevoegd.

Het probleem speelt volgens de PO-Raad al jaren. "We komen structureel 10.000 fte tekort. Hoe schokkend dit ook is, we schrikken er niet eens meer van." 

Geen vervanging

Volgens de woordvoerder lukt het veel scholen buiten de grote steden om de formatie nog net rond te krijgen. "Tussen aanhalingstekens. Het betekent dat ze voor iedere groep een leerkracht hebben staan, maar dan moet er niets gebeuren. Eén zieke betekent dat een klas wordt opgedeeld of naar huis wordt gestuurd."

 

Gepensioneerden voor de klas in strijd tegen lerarentekort: 'Heerlijk werk'
Lees ook

Gepensioneerden voor de klas in strijd tegen lerarentekort: 'Heerlijk werk'

Het lerarentekort is volgens de koepel heel hardnekkig, vooral in de achterstandswijken van de grote steden. "Daar zijn soms tekorten van 25 procent. Op elke vier klassen komen ze één leraar tekort."

Zij-instroom

Mensen die vanuit andere sectoren overstappen naar het onderwijs, de zij-instromers, helpen om het tekort te verkleinen. "Dat is gelukkig succesvol. Veel schoolleiders in de Randstad weten niet wat ze moesten zonder zij-instroom", aldus de PO-Raad. 

Scholen zouden ook leerkrachten die hun pensioen naderen, kunnen vragen om langer te blijven werken en hun pensioen uit te stellen. "Maar dat moeten scholen met de hoed in de hand doen. Je vraagt die mensen om een gunst, daar moeten ze iets voor terugkrijgen. En iemand moet het willen."

Lokkertjes

In sommige gemeenten kunnen mensen andere lokkertjes krijgen als ze leraar worden. Zo kunnen ze gratis parkeren, of krijgen ze voorrang op een huurwoning. Maar zulke 'lapmiddelen' zijn uiteindelijk niet genoeg om de tekorten snel in te lopen, vreest de PO-Raad.

Ondertussen wordt van alles gedaan om pabostudenten goed voorbereid de praktijk in te laten gaan. In Groningen hebben ze een speciale VR-bril ontwikkeld om toekomstige juffen en meesters te laten oefenen in een virtuele kleuterklas:

Het is voor pabostudenten één van de grootste uitdagingen tijdens hun studie: stage lopen bij de kleuters. Wat doe je als een kleuter niet stil kan zitten? In Groningen hebben ze daar een speciale VR-bril voor ontwikkeld.
Lees meer over
OnderwijsBasisonderwijsMiddelbaar onderwijs