Zeldzame vogel na ruim 70 jaar terug in Nederland: 'Dit is hoopvol voor de natuur'
De hop, een bijzondere vogel die in de jaren 50 in Nederland verdween, is weer terug. Veelbelovend, vinden natuurliefhebbers de terugkeer van de hop. Ze zien het als een bescheiden succes voor de biodiversiteit. "Het zijn er nog maar weinig, maar dit is hoopvol."
Sinds vier jaar wordt de hop weer regelmatig broedend gezien in Nederland. Volgens Sovon Vogelonderzoek in Nederland is de vogel dan ook bezig aan een voorzichtige terugkeer.
Decennialang was de vogel zo goed als afwezig. "Sinds 1990 waren er maar twee paren waarvan we zeker weten dat ze gebroed hebben", zegt Albert de Jong van Sovon. "De hop krijgt weer vaste voet aan de grond. In de afgelopen vier jaren broedde de vogel in Nederland. Voorlopig staat de teller in 2024 op vijf broedende paartjes."
Opvallende vogel
De hop is een opvallende vogel die zich niet zomaar laat verwarren met andere soorten. De vogel is te herkennen aan zijn lange lichtoranje kuif met zwarte punten, wit-zwart gestreepte vleugels en staart en een lange dunne snavel.
Het voedsel van de hop bestaat uit grote insecten, zoals meikevers en grote rupsen. De vogel nestelt in rommelige oude schuurtjes, oude gebouwen en boomholtes. Het dier verspreidt een scherpe stank in de directe omgeving van het nest. Daar heeft hij zijn bijnaam 'drekhaan' aan te danken.
Vermoedelijk verdween de hop mede vanwege het vele gebruik van pesticiden, zegt De Jong van Sovon. "Dat zorgde ervoor dat er steeds minder grote insecten beschikbaar waren. Ook het afbreken van veel oude schuurtjes en het steeds meer opgeruimde landschap zorgden ervoor dat veel mogelijke nestplaatsen voor de vogel verdwenen."
Hoe het komt dat de hop terugkeert, is volgens De Jong moeilijk vast te stellen. "Vermoedelijk komt het door warmere zomers, waardoor de hop mogelijk makkelijker aan voedsel komt in Nederland."
Dit maakt het volgens De Jong dubbel. "Het is aan de ene kant een inheemse soort die aan het terugkeren is en aan de andere kant een signaal van de stijgende temperaturen door de klimaatverandering."
Geen onderzoek
"De hop maakt een voorzichtige terugkeer, maar voor de biodiversiteit is dit wel hoopvol", zegt De Jong van Sovon. "We zien dat de populaties in Frankrijk en Duitsland aan het groeien zijn. Dat maakt de kans groter dat-ie doorvliegt naar Nederland en nestplaatsen in ons land zoekt."
Sovon is op dit moment niet bezig met een onderzoek naar de terugkerende hop. "Daarvoor is de terugkeer nog te gering. Als het straks om tientallen broedparen gaat, kunnen we pas over een serieuze terugkeer spreken."