Tuinder in Westland loost 6000 keer de norm van giftig bestrijdingsmiddel
Een tuinder uit de gemeente Westland heeft een grote hoeveelheid van een verboden bestrijdingsmiddel geloosd. In het oppervlaktewater werd een overschrijding van 6000 keer de norm aangetroffen. "Zo'n hoge concentratie is zeer schadelijk voor het milieu, dieren en mensen", zegt een expert.
De overschrijding kwam in december 2023 aan het licht bij een routinecontrole van het Hoogheemraadschap, schrijft het Hoogheemraadschap Delfland in een bericht op de site.
"Wij doen zulke controles maandelijks", zegt een woordvoerder. "Dit was een heel bijzondere vondst, omdat het én om een middel ging dat al sinds 2012 verboden is, én omdat de norm 6000 keer werd overschreden."
Goed recherchewerk
Het gaat om het gewasbeschermingsmiddel dichloorvos. Na de vondst hebben handhavers van het Hoogheemraadschap en van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek ingesteld. "Door goed recherchewerk wisten ze de betreffende ondernemer op te sporen", zegt de woordvoerder. "Dat is niet makkelijk, omdat er rond het oppervlaktewater tientallen bedrijven zitten."
De ondernemer heeft inmiddels bekend het middel geloosd te hebben. Zowel het Hoogheemraadschap als de NVWA heeft aangifte gedaan. "De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Wij hopen op een passende straf. Dat zal ook een waarschuwing zijn aan andere ondernemers om het oppervlaktewater niet te vervuilen."
Het Hoogheemraadschap schrijft verder dat 'de vermoedelijke route van de lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater opgespoord en beëindigd' is. Hierna zijn er bij regelmatige metingen in het gebied 'geen nieuwe normoverschrijdingen van het middel geconstateerd'.
Dode vissen en insecten
Hoogheemraad Stijn van Boxmeer noemt 'dergelijke lozingen in het water zeer zorgwekkend'. Hij wijst erop dat vissen en insecten door de schadelijke stoffen doodgaan en dat ook milieunormen van de EU hierdoor niet gehaald worden.
Toxicoloog en milieuwetenschapper Annemarie van Wezel van de Universiteit van Amsterdam noemt de concentratie van 6000 keer de norm 'erg fors'.
Ze legt uit welke schade te hoge concentraties van schadelijke chemicaliën in het oppervlaktewater kunnen veroorzaken: "Sommige diersoorten kunnen erdoor uitsterven op een bepaalde plek, dus het heeft gevolgen voor de biodiversiteit en het hele ecosysteem. Het kan ook zo zijn dat je geen drinkwater kunt maken uit het water. En het is minder bruikbaar voor het besproeien van gewassen."
Voor de gezondheid van mensen kan blootstelling - en dan vooral langdurige blootstelling - ook gevolgen hebben, zegt ze. "Denk aan kanker, negatieve gevolgen voor de voortplanting en de ontwikkeling van ongeboren kinderen."
Ook Van Wezel benoemt de EU-normen, officieel de kaderrichtlijn water genoemd. Dat is een afspraak tussen alle Europese landen over de normen waaraan de waterkwaliteit moet voldoen vanaf december 2027. "Dat gaat over de biologie in het water, maar ook over de hoeveelheid schadelijke stoffen."
'We staan er slecht op in Europa'
Nederland moet alle zeilen bijzetten om die normen te halen, zegt Van Wezel. "We staan er in Europa slecht op. Dat komt omdat we een druk landje zijn, met veel industrie en landbouw, waardoor er veel chemicaliën in het milieu terechtkomen."
Een van de manieren om dat te verbeteren, is volgens de wetenschapper meer investeren in aanvullende maatregelen in de waterzuivering. "Andere Europese landen doen dat een stuk beter."