Even wennen

Veel wind, regen en tien graden kouder: 'We gaan herfstachtige dagen tegemoet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Ilse Kootkar (via Buienradar)Veel wind, regen en tien graden kouder: 'We gaan herfstachtige dagen tegemoet'
RTL

De temperatuur gaat hard onderuit de komende dagen. Vooral dinsdag wordt een echt herfstachtige dag met veel wind en regen. Dat zegt Jelmer van der Graaff van Buienradar. Gelukkig is de nazomer nog niet helemaal voorbij.

De meteoroloog legt uit dat september al drie jaar op rij warm van start is gegaan, maar in de nieuwe week telkens plots veel koeler en herfstachtig werd. Dat geldt ook dit jaar. Al kan het aan het einde van deze week wel weer een beetje nazomeren.

Maar eerst de dag van morgen. De maandag is nog best een aardige dag, zegt Van der Graaff. "Morgen wordt het 20 graden, dat is het maximaal haalbare ongeveer. We moeten wel rekening houden met wat buien. Zeker in combinatie met de wind voelt het wel direct een stuk koeler." 

's Ochtends is het nog rustig weer en grotendeels droog. "In loop van de middag gaat de wind uit het noordwesten toenemen, dan trekken buien over het land. Dat zijn typische buien voor deze tijd van het jaar. Dan kan het tien minuten hard doorregenen, en schijnt daarna weer even de zon."

Dinsdag 'slechtste dag'

Dinsdag wordt de 'slechtste dag', vervolgt de meteoroloog. "Dat wordt de meest herfstachtige dag. In loop van de dag trekt een storing over het land en blijft het lange tijd regenen."

Rond de avondspits gaat de wind uit het noordwesten nog verder toenemen, verwacht hij. Ook zijn zware windstoten mogelijk. "De temperaturen vallen ook lager uit, het wordt niet hoger dan 16 tot 17 graden. Dat is dus tien graden kouder dan het gisteren was."

Bekijk de actuele buienradar:

Buienradar

Woensdag bereikt de koudste lucht ons land, zegt van der Graaff. "Dan kom je overdag niet boven de 15 graden uit. Dat is echt even wennen. De laatste keer dat we dat hebben gehad is even geleden." De wind is dan wel iets minder krachtig. De meteoroloog spreekt nog wel van een 'stevige bries'. Ook woensdag wordt een regenachtige dag: vooral in de kustprovincies komen flinke buien over met kans op onweer.

Donderdag en vrijdag

Donderdag gaat de temperatuur weer iets omhoog. "Dan is het weer al snel vriendelijker." Er staat die dag minder wind en ook gaat de zon vaker schijnen.

Vrijdag lijkt het op de meeste plekken droog te blijven. De temperatuur komt dan terug op zo'n 17 of 18 graden. De dagen daarna lijkt het nog wat warmer te worden. "Als het meezit hebben we straks weer mooie periodes te pakken, met mogelijk 22 graden."

Lees meer over
BuienradarWeerWeersverwachtingLink in bio