Beïnvloeden, bespioneren of saboteren: dit kan een land met de buitgemaakte politiegegevens
Volgens inlichtingendiensten is het 'zeer waarschijnlijk' dat een ander land verantwoordelijk is voor de hack bij de politie, waardoor de persoonsgegevens van alle 62.000 politiemedewerkers zijn buitgemaakt. Wat wil een land met die gegevens? "Een hack is een middel om een land te verzwakken."
Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid maakte vorige week bekend dat bij een hack de (werkgerelateerde) contactgegevens, zoals namen, functies, e-mailadressen en telefoonnummers, van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt. Volgens cyberdeskundige Dave Maasland is zo'n cyberaanval nooit een opzichzelfstaand doel. Het gaat het land niet om de gegevens, maar om wat daar vervolgens mee gedaan kan worden. "Spionage, sabotage of beïnvloeding", somt de cyberdeskundige op.
"Is de overheid te vertrouwen? Zijn onze gegevens in goede handen? Hoe veilig zijn we?" Volgens Maasland, eigenaar van ESET, een softwarebedrijf gespecialiseerd in cybersecurity, zijn dat voorbeelden van vragen die sinds de hack door het hoofd van burgers en agenten kunnen spoken. Het voorbeeld van beïnvloeding. "Deze hack is een voedingsbodem om onrust te zaaien. Het is een middel om een land te verzwakken."
Los van beïnvloeden, kan het doel bespioneren of saboteren zijn. Maasland: "Door de gegevens kun je als het ware meekijken: je kunt makkelijk zien hoe onze politie werkt en wie waar zit." Bovendien kan een individu makkelijk benaderd worden, bijvoorbeeld voor cybercriminaliteit zoals sms-phishing.
Angst
"Je kunt nagaan of die persoon al eens is gehackt, en checken of dat wachtwoord ook op een ander platform wordt gebruikt. En als je eenmaal binnen bent, kun je diegene makkelijk chanteren of bedreigen", gaat de deskundige door.
"En als je zo'n 62.000 telefoonnummers hebt, kun je de boel makkelijk saboteren." Maasland kan zich voorstellen dat er naar alle nummers tegelijkertijd een sms'je met gevoelige inhoud wordt verstuurd om op die manier chaos te veroorzaken.
Criminele organisatie
Een land kan een criminele organisatie de opdracht hebben gegeven voor het uitvoeren van de hack. Volgens Maasland is het dan alsnog mogelijk dat de organisatie zelf, dus zonder daarvoor eerst om toestemming te hebben gevraagd, besluit de buitgemaakte gegevens openbaar te maken om de beïnvloeding nog heftiger te maken. "Als dat gebeurt, voelen de slachtoffers zich nog onveiliger."
Van welk land de hack komt, is niet bekend. "Als je politiek verslaggevers mag geloven, zit Rusland erachter. Maar inlichtingendiensten gaan dat niet vertellen." Dat landen overgaan tot een hack, verbaast Maasland niet. "China heeft vorig jaar nog ons defensienetwerk aangevallen en er zijn meer landen voor wie het interessant is."