Halsema reageert geprikkeld op verwijt antisemitisme: 'Laat ik me niet meer aanleunen'
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft vandaag tijdens een raadsvergadering geprikkeld gereageerd op verwijten dat ze antisemitisme zou hebben gefaciliteerd. Dat verwijt kreeg ze omdat ze eergisteren een pro-Palestijnse demonstratie op het Damrak had toegestaan, terwijl even verderop op de Dam de herdenking bezig was voor de Israëlische slachtoffers van de Hamas-aanslag op 7 oktober vorig jaar.
Na vragen van JA21-raadslid Cas van Berkel ging Halsema in op verwijten van critici dat ze antisemitisme zou hebben gefaciliteerd door de tegendemonstratie toe te staan.
"Het verwijt van antisemitisme of het faciliteren van antisemitisme laat ik mij niet meer aanleunen", zei de burgemeester. "En zeker niet, ik zeg het even in zijn algemeenheid, als dat komt van lieden die tegelijkertijd Marokkanen en moslims discrimineren. En er daarmee blijk van geven niet te begrijpen wat de strijd tegen racisme betekent, waar antisemitisme onderdeel van uitmaakt."
Tromgeroffel
Na haar opmerkingen klonk luid tromgeroffel uit de raad, waarmee de leden steun lieten blijken voor haar woorden. Ook herhaalde ze dat de tegendemonstratie op het Damrak niet op een andere plek had kunnen plaatsvinden.
Eerder lag Halsema in de clinch met PVV-voorman Geert Wilders. Die bekritiseerde Halsema in een bericht op X om dezelfde reden. "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee", schreef Wilders. Hij lichtte dat nog eens toe voor de camera:
Halsema reageerde eerder op Wilders' woorden in de talkshow Eva, waar ze zei: "Het begint er de schijn van te krijgen dat Wilders alleen demonstraties wil toestaan waar hij het mee eens is." Dat is volgens Halsema antidemocratisch; burgemeesters hebben de plicht demonstraties te faciliteren, ongeacht of ze persoonlijk achter de demonstranten of hun idealen staan.
Ze waarschuwde tijdens dat gesprek ook voor een 'autoritair sentiment' dat volgens haar uit Wilders' tweet spreekt. "De volgende stap is dat Wilders zegt: het is Prinsjesdag, ik wil vandaag geen demonstraties tegen de regering hebben."
In Amsterdam werden maandag meer dan driehonderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt toen zij probeerden op de Dam te komen, waar de manifestatie voor Israël gaande was. Er waren verschillende confrontaties tussen pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten.
Ook een grapje
In de gemeenteraad herhaalde Halsema ook dat een tegendemonstratie volgens de wet binnen het zicht en gehoorafstand moet plaatsvinden van hetgeen waartegen de demonstratie gericht is. Om die reden was het Damrak de beste optie.
Halsema gaf opnieuw aan dat ze de pro-Palestijnse demonstratie op deze datum onsmakelijk vond. "Maar smaak kan niet een reden zijn om mensen hun demonstratierecht te ontnemen."
De burgemeester permitteerde zich over het bericht van Wilders nog wel een grapje. Toen VVD'er Daan Wijnants opmerkte dat ze wat de gemeenteraad betreft mag blijven, zei ze: "Ik ben ontzettend blij dat ik mag blijven. En als u toch een locatie voor mij in gedachten heeft, dan zou ik graag naar Barcelona willen."