Smartwatch redde Jeromes leven na val: 'Wil niet denken aan wat er anders was gebeurd'
Jerome Stoel (57) uit Amersfoort wil het van de daken schreeuwen. Zijn smartwatch zorgde ervoor dat de hulpdiensten gebeld werden toen hij was gevallen en dat redde zijn leven. "Het heeft heel veel narigheid voorkomen." Elke dag gaan er in Nederland gemiddeld 19 mensen dood door een val, blijkt uit recente cijfers. Stoel wil zijn verhaal doen om andere mensen te stimuleren ook een smartwatch aan te schaffen.
Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar 7000 mensen stierven door een val. Dit betreft meestal ouderen, 43 procent was tachtiger en 36 procent was negentig jaar of ouder.
Jerome Stoel (57) weet dat zo'n val veel ellende kan veroorzaken. Op een zonnige ochtend in juni vorig jaar besloot hij te gaan zwemmen in een meer in Voorthuizen. De zon stond laag, terwijl hij over een verlaten parkeerterrein fietste. Van wat er daarna gebeurde heeft hij geen idee. "Alles werd zwart."
Ten tijde van de val droeg Jerome een smartwatch. Op het moment dat hij viel, herkende zijn horloge dat er iets aan de hand was: 'Het lijkt erop dat je bent gevallen. Moeten we de hulpdiensten bellen of ben je oké?', klonk het uit zijn smartwatch.
Hulpdiensten gebeld en vrouw onderweg
Doordat Jerome niet in staat was te reageren, werden automatisch de hulpdiensten gealarmeerd en werd er een noodbericht verstuurd naar zijn vrouw. Zij kreeg de melding dat Jerome was gevallen en niet reageerde, de smartwatch stuurde daarbij ook meteen de locatie mee. "Mijn vrouw belde mij, toen ik niet opnam reed ze meteen naar me toe. Toen ze aankwam, was de politie al ter plaatse en was de ambulance onderweg. Ik was op mijn hoofd terechtgekomen en had ernstig hersenletsel. Het bloed liep al uit mijn oren."
De hulpdiensten twijfelden zelfs even of er een traumahelikopter gestuurd moet worden. "Het eerstvolgende wat ik me kan herinneren is dat ik in de ambulance zat en langzaam bijkwam."
Volgens techjournalist Floris Poort bestaat de valdetectiefunctie bij de bekendere merken al langer. Steeds meer ouderen maken er dan ook gebruik van. "Het is voor het Amerikaanse Apple vaak een van de paradepaardjes. Ze beginnen hun presentatie er meestal mee. Op een groot scherm vertellen een aantal Amerikanen vaak dat ze 'nog leven door Apple'. Het is heel Amerikaans maar het klopt wel en het werkt. Zo heb ik zelf ook een smartwatch, als ik val of een verkeerde beweging maak, vraagt hij of ik ok ben."
Het gaat volgens Poort als volgt: "In de smartwatch leest het algoritme de sensoren, deze sensoren worden ook wel de versnellingsmeters genoemd. Als deze sensoren een verandering registreren, in combinatie met een plotselinge verandering in je hartslag, een harde klap, dan signaleert je smartwatch dat. Hij zal je dan vragen of dit daadwerkelijk een klap is geweest. Je hebt dan meestal tussen de tien en vijftien seconden om te reageren. Doe je dat niet, dan gaat er een signaal uit naar het nummer dat jij in je telefoon als noodnummer hebt geregistreerd, ook wel je In Case of Emergency (ICE) contact. En krijgen de hulpdiensten een bericht. Deze zal je bellen en als je niet opneemt, dan wordt er hulp jouw kant opgestuurd."
Uitkomst voor ouderen
Poort noemt het een uitkomst voor ouderen die vaak vallen. "Wat je vaak ziet is dat de meeste ouderen niet nog een apart apparaat willen dragen, zoals zo'n noodketting. Een smartwatch is makkelijk te integreren in je ritme. Je doet hem elke dag om en vergeet het niet snel. Het geeft je een extra gevoel van veiligheid en als kind van een ouder hoef je je minder zorgen te maken dat je ouder urenlang hulpeloos blijft liggen bij een val."
Emily Dopper directeur van ZorgThuisNL, brancheorganisatie dat zorgpersoneel ondersteunt, geeft aan van haar leden te horen dat ouderen de smartwatch nog niet zo betrouwbaar vinden. "Er gaan vaak valse meldingen uit en dat vinden veel mensen vervelend, geven ze aan. Dat kan komen doordat ouderen nog niet zo digivaardig zijn en niet precies snappen hoe het werkt. Wij adviseren de smartwatch daarom nog niet aan ouderen, want je wilt wel een systeem dat echt voor ze werkt. We zeggen dat ze beter de Viqtor alarm armband kunnen gebruiken. Die heb je ook altijd om je pols en is betrouwbaarder."
Narigheid voorkomen
Toch is Jerome dolblij met zijn smartwatch. Hij wil er niet over nadenken wat er was gebeurd als hij 'm niet om had gehad. "Denk wel dat mijn smartwatch mijn leven heeft gered. Met de interne bloedingen in mijn hoofd had het niet veel langer moeten duren." Twee weken lag hij in het ziekenhuis en daarna moest hij revalideren. Hij had een schedelfractuur, een gebroken sleutelbeen en zes gebroken ribben. Nog altijd heeft hij last van prikkelgevoeligheid.
De smartwatch had Jerome gekocht vanwege zijn gezondheid en het fanatieke sporten. "Maar ik wist niet dat hij een valdetectie functie had. Het heeft heel wat narigheid helpen voorkomen."
Slimme horloges en gezondheid
Gezondheidsgadgets hebben een heel scala aan functies. De mate van beweging wordt gemeten, slaapkwaliteit, je hartfrequentie en soms zelfs het hartritme, de saturatie of de bloeddruk. Zo kunnen sommige horloges een insult vastleggen bij mensen met epilepsie en automatisch de contactpersonen alarmeren. Hartpatiënten kunnen zelfs een ecg maken met hun slimme horloge. Als het aan de Hartstichting ligt kan een smartwatch binnenkort ook een aankomende hartstilstand detecteren.
De Hartstichting is samen met onderzoekers van het Radboudumc een horloge aan het ontwikkelen dat een hartstilstand kan herkennen. De smartwatch wordt om de pols gedragen en meet, via sensoren die in het horloge verwerkt zijn, de variaties in lichtreflecties door het kloppen van het hart. Momenteel wordt het horloge getest tijdens ingrepen in het ziekenhuis en is deze nog volop in ontwikkeling.