Oud-voetballer Wout Brama strijdt met kinderboek tegen racisme in sport
Met het aanpakken van racisme kun je niet vroeg genoeg beginnen, vinden oud-FC Twente-spelers Wout Brama en Maud Roetgering. Ze schreven daarom het kinderboek 'Wout en Maud: Vol in de aanval'. "Racisme in de voetballerij is gedrag dat ik verafschuw."
Het was de laatste week weer raak in de voetbalwereld: niet alleen Barcelona-voetballer Lamine Yamal maar ook Real-aanvaller Vinícius Júnior kreeg racistische opmerkingen te horen. Een pijnlijke gedachte vindt Wout Brama het, dat er voetballers zijn die niet de kans krijgen te genieten van voetbal zoals hij dat heeft mogen doen, omdat ze op hetzelfde geslacht vallen, een andere huidskleur hebben of een religie hebben die bespot wordt.
"In de hele voetbalwereld zijn er maar drie voetballers die er openlijk voor durven uitkomen dat ze homo zijn. Voetbal is voor iedereen", zegt Brama tegen RTL Nieuws.
In tranen
Vinícius Júnior, een topspeler van Real Madrid, barstte in maart tijdens een interview nog in tranen uit toen een journalist hem vroeg naar racisme in het voetbal. "Ik moet mijn best doen om me te focussen, elke dag weer", zei hij. Het lukte hem niet om zijn zin af te maken.
Vinícius Júnior zegt door het racisme steeds minder zin te hebben in voetballen, en volgens Brama is hij niet de enige. Maar Júnior denkt niet aan stoppen. "Ik ga Spanje niet verlaten, want dan geef ik de racisten precies wat ze willen. Ik blijf zodat zij mijn gezicht steeds vaker gaan zien. De haters mogen niet winnen", zei hij in dezelfde persconferentie.
'Dat raakt me'
Brama heeft in al die jaren op het veld veel meegemaakt, maar zegt zelf vrij lang blind te zijn geweest voor racisme. "De laatste jaren als voetballer werd ik me er bewuster van en heb ik het meer gezien. Ik fietste zelf overal doorheen. Hoe pijnlijk is dan de gedachte dat dat bij andere voetballers niet zo is. Wat Vinícius Júnior en Lamine Yamal overkomt, raakt me."
Om iets te kunnen veranderen bedacht hij vorig jaar samen met Maud Roetgering het boek 'Wout en Maud: het geheim van de trainer'. Het boek, geschreven voor kinderen van acht tot twaalf jaar, werd geschreven door Annemarie van der Eem.
"Subtiel besteden we in het boek aandacht aan meer diversiteit in de voetbalwereld. In het boek lezen kinderen hoe iedereen zichzelf mag zijn." Niet te belerend, want dat werkt averechts, legt Brama uit. "Ik denk dat een voetbalboek de juiste vorm hiervoor is. Een ander boek zal door kinderen veel minder goed gelezen worden."
Kinderboek tegen racisme
In het eerste boek werden vooral de thema's inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie besproken. "In het tweede boek richten we ons vooral op racisme en discriminatie. Teamgenoten worden racistisch bejegend en het hele team worstelt daarmee."
Brama hoopt met het boek vooral iets teweeg te kunnen brengen bij de kinderen. "De ouders kun je lastig veranderen, maar door kinderen subtiel ander gedrag aan te leren hoop ik dat we een zaadje planten voor de toekomst. Ik zeg altijd: 'Goed gedrag aanleren is makkelijker dan het weer afleren'. Ik hoop dat een jongen die worstelt met zijn geaardheid er wat aan heeft – en dat racisme in de voetballerij afneemt."
'Blijf lekker thuis'
Voetbal brengt veel mensen samen, dat is wat Brama altijd zo mooi heeft gevonden. "In de kleedkamer komt die multiculturele samenleving samen. Of je nou gestudeerd hebt, rijke of arme ouders hebt, gelovig bent of niet: je treedt buiten je eigen leefwereld en leert anderen kennen die je normaal gesproken niet gekend zou hebben. Je hebt respect voor elkaar, hoe mooi is het als dat er ook op het veld is. Ik verafschuw racisme in de voetballerij. Aan de mensen die daarvoor naar de wedstrijden komen heb ik maar een boodschap: blijf de volgende keer gewoon lekker thuis."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.