In memoriam

Zij stierven in 2024: van Eva Hermans-Kroot tot Liam Payne en Navalny

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Zij stierven in 2024: van Eva Hermans-Kroot tot Liam Payne en Navalny
RTL

Een Harry Potter-actrice, een boyband-zanger, een wereldberoemde ballerina en een Kremlincriticus. Zij en andere beroemdheden stierven in 2024. Dit is een overzicht.

4 januari: David Soul (80)

Amerikaans-Brits acteur en zanger, kreeg voornamelijk bekendheid met de rol van rechercheur Kenneth 'Hutch' Hutchinson in de populaire politieserie Starsky & Hutch, die van 1975 tot 1979 te zien was. Scoorde als zanger hits in de jaren zeventig met nummers als Don't give up on us en Silver lady. 

"Als acteur, zanger, verhalenverteller, creatief kunstenaar en dierbare vriend deelde hij vele mooie dingen met de wereld", zei zijn vrouw na zijn overlijden. 

David Soul in 2004.© ANP
David Soul in 2004.

7 januari: Franz Beckenbauer (78)

Oud-voetballer, leidde de Duitsers in 1974 als aanvoerder naar de wereldtitel, in een gewonnen finale tegen het Nederlands elftal van Johan Cruijff en Willem van Hanegem. Was twee jaar eerder al Europees kampioen. Won in 1990 ook als bondscoach met Duitsland de wereldtitel. 

"Een hele aardige man. Dat vond ik niet van alle Duitsers, maar Beckenbauer was echt een uitzondering", zei het Nederlandse voetbalicoon Van Hanegem tegen RTL Nieuws

Franz Beckenbauer in 2005.© ANP
Franz Beckenbauer in 2005.

11 januari: Arie van der Valk (94)

Horecatopman, was samen met zijn broer Gerrit grondlegger van het huidige Van der Valk. De keten telt inmiddels ruim honderd hotels en restaurants. "Decennialang had hij de touwtjes stevig in handen als de pater familias", verklaarde zijn familie. "Zijn grote kracht was een bovenmatig talent voor cijfers en een gezond boerenverstand."

Arie van der Valk (rechts) in 2011.© ANP
Arie van der Valk (rechts) in 2011.

4 februari: Jan van Veen (79)

Voormalig diskjockey, vooral bekend als presentator van het radioprogramma Candlelight, waarin hij met zijn kenmerkende zware stem liefdesgedichten voorlas. Bekende radiomakers prezen hem als 'de man met de mooiste stem van Nederland'. Werd op 11 mei 2009 benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Beluister de stem van Van Veen hier: 

5 februari: Dries van Agt (93)

Voormalig CDA-prominent, een van de kleurrijkste politici van de vorige eeuw. Leidde tussen december 1977 en november 1982 drie achtereenvolgende kabinetten. 

Zijn populariteit buiten de Haagse politiek was ongekend, door zijn markante taalgebruik en bezoek aan de Tour de France. Liet ook na zijn politieke carrière regelmatig van zich horen en trok zich het lot van de Palestijnen als criticus van Israël zeer aan. Stapte samen met zijn vrouw uit het leven.

11 februari: Kelvin Kiptum (24)

Keniaanse langeafstandsloper, won in 2023 de prestigieuze marathons van Londen en Chicago. In de Amerikaanse stad verbrak hij ook het wereldrecord op de marathon met een tijd van 2.00.35, terwijl het pas zijn derde marathon was. Kwam om het leven door een verkeersongeluk in zijn thuisland. 

Kelvin Kiptum in 2023.© ANP
Kelvin Kiptum in 2023.

16 februari: Aleksej Navalny (47)

Russische politicus, een van de meest uitgesproken critici van president Vladimir Poetin. Werd het gezicht van de Russische oppositie. Overleefde in 2020 een moordpoging door de Russische geheime dienst, keerde daarna vrijwillig terug naar Rusland. Zat sinds 2021 vast in een van de zwaarste strafkolonies waar hij 'werd vermoord in slow motion'. 

Na zijn dood 'vervloog voor Rusland alle hoop', legde correspondent Olaf Koens uit.

Een overzicht van zijn strijd tegen het Kremlin en hoe het regime van Poetin hem met alle middelen heeft bestreden.

18 februari: Piet Venema (91)

IJsmeester, was tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997 verantwoordelijk voor de kwaliteit van het ijs. Henk Angenent en Klasina Seinstra wonnen toen. Venema schaatste de tocht zelf vier keer. Bij 'de hel van 1963' was Venema er ook bij als wedstrijdschaatser.

Piet Venema (links) in 1991.© ANP
Piet Venema (links) in 1991.

23 februari: Joan Haanappel (83)

Voormalig kunstschaatsster, behaalde drie bronzen medailles op Europese kampioenschappen in de jaren vijftig en deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen waar ze als dertiende (1956) en vijfde (1960) eindigde. Geldt als een van de beste kunstrijdster die Nederland ooit gehad heeft. 

Ging na haar sportcarrière aan de slag als commentator en verslaggever bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport.

Joan Haanappel in 2021.© ANP
Joan Haanappel in 2021.

25 februari: Bigidagoe (26)

Nederlandse rapper, artiestennaam van Danzel Silos. Was lid van de beruchte rapformatie Zone6 uit de wijk Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost. Kwam om het leven door een schietpartij in de hoofdstad. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging daar een ruzie over een ketting aan vooraf. 

Rapper Bigidagoe © @bigidagoez6
Rapper Bigidagoe

1 maart: Iris Apfel (102)

Amerikaanse interieurontwerpster en mode-icoon, werd vooral op hoge leeftijd bekend door haar uitbundige kledingstijl. Op haar 97ste tekende ze nog een contract als fotomodel. Haar kledingstijl en modecollectie waren de inspiratiebron voor een tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art in New York in 2005 en voor een documentaire in 2014.

Iris Apfel in 2016.© ANP
Iris Apfel in 2016.

4 maart: Kees Rijvers (97)

Oud-voetballer en trainer, was bondscoach van het Nederlands elftal toen Oranje het EK van 1984 miste omdat Spanje met 12-1 van Malta won. Was succesvol als trainer van PSV met winst van de UEFA Cup en drie landstitels. Speelde als voetballer 33 interlands voor Oranje en kwam ook uit voor NAC, Saint-Étienne en Feyenoord. Werd in 2023 onderscheiden als bondsridder van de KNVB.

Kees Rijvers in 1983.© ANP
Kees Rijvers in 1983.

14 maart: Frans de Waal (75)

Primatoloog, pionier op het gebied van onderzoek naar gedrag en gevoelens bij mensapen. Werd internationaal bekend na de publicatie van zijn boek Chimpanseepolitiek in 1982, gebaseerd op jarenlang gedragsonderzoek in Burgers' Zoo.

Frans de Waal in 2018.© ANP
Frans de Waal in 2018.

21 maart: Laurens van Rooyen (88)

Pianist en componist, componeerde vele pianostukken en schreef ook muziek voor films, zoals Een vrouw als Eva (1979), Lieve jongens (1980), Een vlucht regenwulpen (1981) en Eline Vere (1991). Vormde met onder anderen pianist Louis van Dijk en Pieter van Vollenhoven het gezelschap Gevleugelde Vrienden.

Laurens van Rooyen in 2021.© ANP
Laurens van Rooyen in 2021.

25 maart: Humphrey Campbell (66)

Zanger, behaalde in 1992 namens Nederland de negende plek op het Eurovisie Songfestival in Malmö met het liedje Wijs Me De Weg. Werkte met artiesten als Rob de Nijs, Paul de Leeuw en Ruth Jacott. Overleed aan de gevolgen van kanker, heeft zijn lichaam ter beschikking aan de wetenschap gesteld.

Humphrey Campbell in 1992. © ANP
Humphrey Campbell in 1992.

8 april: Peter Higgs (94)

Britse wetenschapper, ontdekker van een belangrijk deeltje in het universum. Stelde in 1964 dat het deeltje moest bestaan. Het werd naar hem vernoemd, het Higgs-boson. Het duurde tot 2012 voor het deeltje werd gevonden en Higgs gelijk bleek te hebben. Hij kreeg er een jaar later de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor.

Peter Higgs in 2013.© ANP
Peter Higgs in 2013.

10 april: O.J. Simpson (76)

American footballspeler en acteur, werd wereldberoemd toen hij werd beschuldigd van de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en haar vriend Ronald Goodman. Miljoenen mensen wereldwijd volgden de rechtszaak en de uitspraak. Simpson werd vrijgesproken, maar later in een civiele rechtszaak alsnog aansprakelijk gesteld voor de dood van Brown en Goldman. Hij moest miljoenen schadevergoeding betalen. Na zijn dood meldde zich nog een getuige: 

2 mei: Sjoukje Dijkstra (82)

Voormalig kunstschaatsster, werd in 1964 in Innsbruck olympisch kampioene en was daarmee de eerste Nederlander die goud won op de Winterspelen. Ook veroverde ze drie wereldtitels en werd ze vijf keer Europees kampioen. Kreeg in 2005 de Fanny Blankers-Koen Trofee van sportkoepel NOC*NSF, die haar 'een grootheid in het kunstrijden' noemde.

Sjoukje Dijkstra in 2022.© ANP
Sjoukje Dijkstra in 2022.

11 mei: Rick Brink (38)

Politicus, was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van omroep KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen. Was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder zat hij voor die partij in de gemeenteraad van zijn woonplaats Hardenberg. Geroemd om zijn optimisme en enthousiasme.

Rick Brink in 2022.© ANP
Rick Brink in 2022.

19 mei: Ebrahim Raisi (63)

President van Iran, volgde in juni 2021 de gematigde Hassan Rohani op. Gaf na zijn aantreden opdracht tot een aanscherping van de moraliteitswetten. Onder Raisi werd hardhandig opgetreden tegen de protesten die ontstonden na de dood van een vrouw die was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Raisi kwam om het leven door een helikopterongeluk, zijn dood riep veel vragen op.

Ebrahim Raisi in 2021.© ANP
Ebrahim Raisi in 2021.

11 juni: Françoise Hardy (80)

Franse zangeres, had grote hits, ook in Nederland, met onder meer Tous les garçons et les filles uit 1962 en Comment te dire adieu uit 1968. Brak ook door in de filmwereld, onder meer met rollen in Château en Suède (1963) en Une balle au cœur (1966). Ze leed al jarenlang aan keelkanker.

Françoise Hardy© ANP
Françoise Hardy

19 juni: Jan Cremer (84)

Schrijver en schilder, debuteerde in 1964 met het autobiografische boek Ik Jan Cremer. Veroorzaakte toen een schokgolf, onder meer door de expliciete seksscènes in de roman. Was ook bekend vanwege zijn beeldende kunst. Werken van hem zijn onder meer te zien in Museum de Fundatie. Uitgever De Bezige Bij vindt dat hij 'de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd'.

Jan Cremer in 2015.© ANP
Jan Cremer in 2015.

20 juni: Donald Sutherland (88)

Canadese acteur, bekend van rollen in films als M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Werd in 1995 onderscheiden met zowel een Emmy Award als een Golden Globe voor zijn rol in de film Citizen X. Won in 2002 opnieuw een Golden Globe, toen voor de film Path to War.

Donald Sutherland in 2015.© ANP
Donald Sutherland in 2015.

12 juli: Tonke Dragt (93)

Veelgeprezen jeugdboekenschrijfster. Vooral bekend van klassiekers als De brief voor de koning (1962), De zevensprong (1966) en Torenhoog en mijlenbreed (1969). De brief voor de koning kreeg in 2004 de prijs de Griffel der Griffels, als mooiste kinderboek aller tijden. Veel van haar verhalen werden verfilmd.

Tonke Dragt vierde in 2023 haar verjaardag tijdens een boekpresentatie.© ANP / Evert Jan Daniels
Tonke Dragt vierde in 2023 haar verjaardag tijdens een boekpresentatie.

15 juli: Wieteke van Dort (81)

Actrice en zangeres, vooral bekend door haar rollen in kinder- en jeugdprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, Oebele, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en de Late Late Lien Show. Ook speelde ze in Het Klokhuis en was ze de voorleesstem van sprookjes in De Efteling.

Wieteke van Dort, hier in 2023.© ANP
Wieteke van Dort, hier in 2023.

26 juli: Jacques d'Ancona (86)

Journalist, kreeg in de jaren tachtig grote bekendheid als juryvoorzitter van de Soundmixshow. Begin jaren negentig was hij ook te zien als juryvoorzitter van Ron's Honeymoon Quiz. Daarnaast was hij een van de bekendste theaterrecensenten van Nederland.

Jacques d'Ancona in december 2023.© ANP
Jacques d'Ancona in december 2023.

26 juli: Frits Goldschmeding (90)

Ondernemer en miljardair, richtte in 1960 met een studiegenoot een uitzendbureau op, genaamd Uitzendbureau Amstelveen. Het bedrijf groeide later onder de naam Randstad uit tot de grootste hr-dienstverlener ter wereld, met circa 40.000 medewerkers in 39 landen en een jaaromzet van meer dan 25 miljard euro. Hij werd later filantroop.

Frits Goldschmeding (rechts) met zijn vrouw, in 2017.© ANP / Edwin Janssen
Frits Goldschmeding (rechts) met zijn vrouw, in 2017.

31 juli: Ismail Haniyeh (62)

Politiek leider van de Palestijnse beweging Hamas, was namens de beweging een van de onderhandelaars die in gesprek gingen met Israël over een staakt-het-vuren in Gaza. Werd gedood bij een aanval in Iran.

Ismail Haniyeh in 2024.© ANP
Ismail Haniyeh in 2024.

14 augustus: Eugènie Herlaar (84)

Nieuwslezeres, was de eerste vrouw die het NOS Journaal presenteerde en ook de eerste journaalpresentator van kleur. Begon in 1965 bij de omroep, nadat ze een brief aan de hoofdredactie had geschreven met de vraag waarom er geen vrouwenstem te horen was in het journaal.

Eugènie Herlaar in 2018.© ANP
Eugènie Herlaar in 2018.

18 augustus: Alain Delon (88)

Franse acteur, een van de beroemdste acteurs en societyfiguren in Frankrijk. Bekend van titels als Il Gattopardo (1963), Le Samouraï (1967), La Piscine (1969) en Un Flic (1972). Kreeg op het filmfestival van Cannes in 2019 een ere-Palme d'Or voor zijn gehele oeuvre.

Alain Delon in 2007.© ANP
Alain Delon in 2007.

19 augustus: Maria Branyas Morera (117)

Werd in januari 2023 de oudste levende persoon op de wereld, na het overlijden van de 118-jarige Lucile Randon in Frankrijk. Werd in 1907 in Amerika geboren, verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Spanje. Overleefde twee wereldoorlogen, de Spaanse grieppandemie en de Spaanse Burgeroorlog.

Maria Branyas Morera© Facebook
Maria Branyas Morera

5 september: Rebecca Cheptegei (33)

De Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei liep afgelopen zomer nog de Olympische marathon bij de Spelen in Parijs. Ze kwam toen als 44ste over de finish. In september doodde haar ex-vriend haar. Hij overgoot haar met benzine en stak haar in brand.

Rebecca Cheptegei in Parijs.© ANP
Rebecca Cheptegei in Parijs.

6 september: Pim de la Parra (84)

Surinaamse regisseur, maakte tientallen films en beleefde in 1971 zijn grote doorbraak met de erotische film Blue Movie, over een man die na zijn vrijlating uit de gevangenis wil inhalen wat hij heeft gemist. Zijn film Wan Pipel (1976) wordt gezien als een van de belangrijkste Surinaamse speelfilms.

Pim de la Parra in 1985.© ANP
Pim de la Parra in 1985.

9 september: James Earl Jones (93)

Amerikaanse acteur, sprak de stem in van Darth Vader, de grote schurk uit Star Wars. Deed de stem in de drie oorspronkelijke delen die tussen 1977 en 1983 verschenen. Verscheen daarna nog in drie latere films. Een van zijn andere grote rollen was de stem van Mufasa in de film The Lion King uit 1994.

James Earl Jones.© Getty Images
James Earl Jones.

10 september: Michaela DePrince (29)

Sierra Leonees-Amerikaanse ballerina, was lange tijd actief voor Het Nationale Ballet in Amsterdam. Verliet Amsterdam in 2022 om haar danscarrière voort te zetten bij het Amerikaanse Boston Ballet. Ook figureerde ze in videoclips van Beyoncé en Chef'Special.

Michaela DePrince in 2013.© ANP
Michaela DePrince in 2013.

27 september: Hassan Nasrallah (64)

Leider van de Libanese beweging Hezbollah, stond 32 jaar aan het hoofd van de beweging en groeide uit tot symbool van verzet tegen Israël. Zorgde ervoor dat Hezbollah zich militair sterk ontwikkelde en speelde een grote rol in de conflicten tussen Libanon en Israël.

Hassan Nasrallah in 2024.© ANP
Hassan Nasrallah in 2024.

27 september: Maggie Smith (89)

Britse actrice, onder andere bekend door haar rol van professor Minerva McGonagall in de Harry Potter-films. Speelde vanaf 2010 als de aristocratische Violet Crawley een van de hoofdrollen in de succesvolle Britse dramaserie Downton Abbey. Werd in 1990 door koningin Elizabeth II tot Dame benoemd.

Maggie Smith in 2015.© ANP
Maggie Smith in 2015.

28 september: Kris Kristofferson (88)

Amerikaanse songwriter, vooral bekend om zijn liedjes in het country-genre, zoals Me and Bobby McGee en Help Me Make It Through the Night. Won diverse prijzen, waaronder de Grammy Lifetime Achievement Award in 2014.

Kris Kristofferson in 2005.© ANP
Kris Kristofferson in 2005.

2 oktober: Martin Schröder (93)

Luchtvaartondernemer, oprichter van luchtvaartmaatschappij Martinair. Begon in 1958 met rondvluchten boven Amsterdam met zijn bedrijf Martin's Air Charter. Vervolgens vloog het bedrijf van Nederland naar Mallorca met een Dakota. In de daaropvolgende jaren groeide Martinair uit tot een vakantievlieger.

© Editorial / ANP

6 oktober: Johan Neeskens (73)

Oud-voetballer en trainer, speelde 49 interlands voor Oranje. Vierde als clubvoetballer vele successen met Ajax en FC Barcelona. Was bij het Nederlands elftal vele jaren assistent-bondscoach, onder anderen van Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Werkte daarna van 2000 tot 2004 als hoofdtrainer bij NEC.

Johan Neeskens in 2017.© ANP
Johan Neeskens in 2017.

16 oktober: Liam Payne (31)

Britse zanger, voormalig lid van boyband One Direction. Scoorde met deze groep grote hits met nummers als What Makes You Beautiful, Kiss You, Story of My Life en Night Changes. Overleed na een val van het balkon van zijn hotel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Rondom dat hotel werd na zijn dood massaal gerouwd: 

20 oktober: Fethullah Gülen (83)

Turkse geestelijke en politicus, verwierf miljoenen aanhangers in Turkije en elders met zijn beweging. Gold lange tijd als een rivaal van de Turkse president en eerdere premier Recep Tayyip Erdogan. 

Erdogan opende na een mislukte poging tot staatsgreep in 2016 de jacht op Gülen en zijn aanhang, omdat ze in zijn ogen achter de couppoging zaten. Turkse Nederlanders zeggen dat ze van hem 'goede burgers in Nederland moesten zijn'.

Fethullah Gülen.© ANP
Fethullah Gülen.

21 oktober: Flory Anstadt (95)

Bedenker van het programma Kinderen voor Kinderen, werkte meer dan dertig jaar bij de VARA. Werd onder meer voor Kinderen voor Kinderen onderscheiden met een Gouden Harp en een Edison. 

Flory Anstadt in 2014.© ANP
Flory Anstadt in 2014.

3 november: Quincy Jones (91)

Amerikaanse producent en muzikant, produceerde onder meer de succesvolle albums Off the Wall, Thriller en Bad van Michael Jackson. Werkte ook met onder anderen Frank Sinatra, Aretha Franklin en Donna Summer. Vooral in de jaren 70 en 80 was Jones een spil in de Amerikaanse popmuziek. Won vele Grammy's voor zijn werk.

Muzikant Tjeerd Oosterhuis blikte terug op Jones' carrière en vertelde waar het publiek hem van kan kennen:

20 november: John Bernard (87)

Voormalig tv-weerman, begon in 1984 bij de NOS, maar stapte later over naar RTL. Was in 2002 voor het laatst op RTL 4 te zien als weerman. Zette zich daarnaast jarenlang in voor het Nationaal Ouderenfonds, waarbij hij onder meer hittegolftips aan ouderen gaf. 

"John Bernard was jarenlang namens het RTL Weer een bekend gezicht in vele huiskamers. Sinds de start van RTL werkte John als meteoroloog en weerpresentator bij ons", reageerde RTL Nieuws-hoofdredacteur Ilse Openneer. Lees hier meer

John Bernard© ANP
John Bernard

30 november: Eva Hermans-Kroot (26)

Blogger, bekend van haar deelname aan het tv-programma Over Mijn Lijk. Had ongeneeslijke longkanker en deelde hier veel over via haar Instagramaccount Longeneeslijk met ruim een half miljoen volgers. Ook schreef ze een boek over haar leven met de ziekte. Ze liet mensen nadenken over hun eigen geluk.

24 december: Desi Bouterse (79)

Oud-president van Suriname. Bouterse werd een jaar geleden definitief veroordeeld voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Daarbij werden vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Het Surinaamse Hof van Justitie noemde Bouterse de 'onbetwiste leider in het geheel'.

De voormalig president van Suriname moest zich op 12 januari melden bij de gevangenis in de hoofdstad Paramaribo, maar kwam daar nooit opdagen. Sindsdien ontbrak ieder spoor van hem.

29 december: Jimmy Carter (100)

Was president van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981. Carter was de oudste, nog levende voormalige Amerikaanse president, hij was al langer ziek. Bijna twee jaar geleden stopte hij met zijn medische behandeling na verschillende ziekenhuisopnames en ging hij over op palliatieve zorg.

Tijdens zijn presidentschap kreeg hij te maken met een slechte economie en de gijzelingscrisis in Iran. Maar hij bemiddelde ook vrede tussen Israël en Egypte en ontving later de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn humanitaire werk.

Lees meer over
Liam PayneAleksej NavalnyDries van AgtFrans de WaalO.J. SimpsonMaggie SmithDoodLink in bio