Nog nooit moesten we zo lang wachten op sneeuw met kerst
Hoop jij elk jaar weer op een sneeuwdek met kerst? IJdele hoop, want het gebeurt zelden, en wordt alleen maar minder. Sinds de start van de metingen in 1901 kwam een officiële witte kerst slechts acht keer voor. Überhaupt ligt er amper nog sneeuw met kerst, de laatste keer was in 2010.
Al veertien jaar wacht Nederland op een witte kerst. Dat wil zeggen: twee dagen op rij, een gesloten sneeuwdek van ten minste 1 centimeter sneeuw in De Bilt. Want dat zijn de voorwaarden voor een officiële witte kerst. Maar ook een lokale witte kerst was er niet. Nergens was er sneeuw met kerst, al veertien jaar lang niet.
Kerst boven de 10 graden
Het gebeurde dus acht keer, een officiële. 21 keer was er sprake van een onofficiële witte kerst. "Dan ligt er ergens in Nederland een sneeuwdek van een centimeter, en dat hoeft maar op één dag te zijn", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.
Dit is nu de temperatuur:
Al jaren niets van dat alles, ook dit jaar niet. Sterker nog: "Het wordt eerste kerstdag 11 graden, met wat bewolking en motregen. Het wordt heel erg zacht. Tweede kerstdag wordt met 9 graden ook warmer dan normaal."
De gemiddelde kerstdag
Komt die verwachting uit, dan is het de 22ste keer sinds het begin van de metingen dat de temperatuur op één van de kerstdagen boven de 10 graden uitkomt. Het zou de zevende keer deze eeuw zijn dat dat gebeurt. Vaker en vaker dus.
Hopen op kerst is dus eigenlijk een zekerheid op teleurstelling, maar hoe ziet de gemiddelde eerste kerstdag in Nederland er dan tegenwoordig eigenlijk uit? Maurice Middendorp dook in de data vanaf 1991:
- Temperatuur: maximum 7,1 graden, minimum 1,8 graden
- Neerslag: 2,3 millimeter
- Windkracht: 3
- Zon: 2,3 uur
En soms. Heel soms, komt er dus een beetje sneeuw langs. Maar in de andere jaren moeten we het doen met de foto's van vroeger.