Gisteren maakte topman Mark Zuckerberg bekend dat Meta in de Verenigde Staten stopt met checks op berichten door onafhankelijke organisaties. Deze zouden tot te veel censuur leiden. In plaats van de factcheckes kunnen andere gebruikers reageren als zij nepnieuws vermoeden (zie kader). Zo denkt Zuckerberg de 'vrijheid van meningsuiting' te herstellen.
Goed om te weten: de veranderingen gelden alleen voor de VS, meldt een woordvoerder van Meta vandaag. Er zijn momenteel geen plannen om ook in de Europese Unie te stoppen met feitencontroles op socialemediaberichten.
Techbedrijven worden in de Europese Unie actiever gereguleerd. De EU heeft een wet ingevoerd die van grote onlineplatforms als Meta eist dat ze hun gebruikers beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.
'Goed nieuws'
Dat Meta doorgaat met factchecking in de EU is 'in elk geval goed nieuws", zegt Alexander Pleijter, expert in online journalistiek en factchecking aan de Universiteit Leiden. "Maar als ze er alleen in de VS mee stoppen, dan zou mij dat wel verbazen." Hij verwacht dat het bedrijf ook stopt in andere landen.
Het hele factcheckprogramma is begonnen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Trump tot winnaar werd verkozen. De geruchten waren dat de uitslag door nepnieuws op Facebook zou zijn beïnvloed. "Zuckerberg voelde zich gedwongen om iets te doen", zegt Pleijter.