Alleen in de VS

Kritiek op Facebook om schrappen factchecks: dit gaan wij daarvan merken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKritiek op Facebook om schrappen factchecks: dit gaan wij daarvan merken
RTL

Bezorgde reacties van politici en wetenschappers op het voornemen van Meta om te stoppen met factchecks op Facebook-, Instagram- en Threadsberichten. De kritiek is niet van de lucht. "Hij kust met zijn uitspraken openlijk de ring van Trump."

Gisteren maakte topman Mark Zuckerberg bekend dat Meta in de Verenigde Staten stopt met checks op berichten door onafhankelijke organisaties. Deze zouden tot te veel censuur leiden. In plaats van de factcheckes kunnen andere gebruikers reageren als zij nepnieuws vermoeden (zie kader). Zo denkt Zuckerberg de 'vrijheid van meningsuiting' te herstellen.

Goed om te weten: de veranderingen gelden alleen voor de VS, meldt een woordvoerder van Meta vandaag. Er zijn momenteel geen plannen om ook in de Europese Unie te stoppen met feitencontroles op socialemediaberichten.

Techbedrijven worden in de Europese Unie actiever gereguleerd. De EU heeft een wet ingevoerd die van grote onlineplatforms als Meta eist dat ze hun gebruikers beschermen tegen bijvoorbeeld nepnieuws, terroristisch materiaal en onlinehaat.

'Goed nieuws'

Dat Meta doorgaat met factchecking in de EU is 'in elk geval goed nieuws", zegt Alexander Pleijter, expert in online journalistiek en factchecking aan de Universiteit Leiden. "Maar als ze er alleen in de VS mee stoppen, dan zou mij dat wel verbazen." Hij verwacht dat het bedrijf ook stopt in andere landen.

Het hele factcheckprogramma is begonnen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, waarbij Trump tot winnaar werd verkozen. De geruchten waren dat de uitslag door nepnieuws op Facebook zou zijn beïnvloed. "Zuckerberg voelde zich gedwongen om iets te doen", zegt Pleijter.

Meta kiest voor community notes, net als op X

Meta kondigde gisteren aan factcheckers in de VS te vervangen door een systeem dat lijkt op dat van X. Dat platform heeft een functie waarmee gebruikers commentaar kunnen leveren bij mogelijk misleidende berichten: community notes genoemd. De Europese Commissie doet onderzoek naar deze zogenoemde community-opmerkingen op X. De commissie kijkt of dit systeem wel goed werkt en of het socialemediaplatform van Elon Musk genoeg aandacht en middelen besteedt aan de strijd tegen desinformatie.

Op het moment dat Meta de EU-wetgeving zou overtreden, kan de Europese Commissie in laatste instantie een boete opleggen die kan oplopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf.

Toch denkt Pleijter dat de techgigant zich weinig zal aantrekken van wetgeving in Europa als het ook hier wil stoppen met het factchecken.

Volgens Pleijter worden de berichten in Nederland momenteel onder meer gecontroleerd door journalisten van persbureaus dpa en AFP. De vraag is hoe hard de Europese Commissie durft op te treden als het factchecken verdwijnt. Er kunnen boetes worden opgelegd aan Meta, maar de vraag is of die worden betaald. "Kun je ze dwingen die boetes te betalen? En Facebook en Instagram uit de lucht halen gaat heel erg ver. Als Europa kun je dus eigenlijk niet zoveel."

Ook andere deskundigen zeggen: er zou best eens een geopolitiek steekspel kunnen volgen als de EU boetes gaat uitdelen.

Mark Zuckerberg ziet vermogen stijgen tot boven de 200 miljard dollar
Lees ook

Mark Zuckerberg ziet vermogen stijgen tot boven de 200 miljard dollar

Volgens Pleijter werkt het factchecksysteem van Meta overigens helemaal niet goed. "We weten helemaal niet hoeveel effect het heeft. Het wordt nooit geëvalueerd. Wij als factcheckers hebben daar al vaker op aangedrongen. Meta heeft er ook nooit cijfers over gegeven."

Waarschuwingslabel

Het controleren van socialmediaberichten is heel arbeidsintensief, zegt Pleijter. "Daar gaat veel tijd overheen. Vaak is het bericht dan al wijdverspreid. Het idee is dat er dan een waarschuwingslabel op komt te staan, maar vaak staat zo'n fout bericht op meer plekken en daar komt dan niet zo'n waarschuwing bij. Eigenlijk zou Meta ervoor moeten zorgen dat iedereen die het foute bericht heeft gelezen die waarschuwing ziet."

Als Meta in Nederland zou stoppen met factchecken, zou je daar sowieso niet veel van merken. Pleijter denkt dat er maar een paar medewerkers actief factchecken voor ons taalgebied. "In de VS merk je daar wat meer van. Daar heb je veel meer factcheckorganisaties." Op deze kaart is te zien welke factcheckorganisaties actief zijn per land.

Dat Zuckerberg kiest voor het stoppen met deze factcheckorganisaties, is niet los te zien van de verkiezing van Trump, zegt geopolitiek analist Paul Verhagen van HCSS. "Als Kamala Harris president was geworden had hij dit niet gedaan", zegt hij. "Zuckerberg is bij Trump langs geweest en doneerde aan de inauguratie. Het is heel duidelijk dat hij een opening ziet."

Hij vermoedt dat Zuckerberg dit voornamelijk doet om de gunst te winnen van de aankomende president Donald Trump.

Dat zegt ook Marietje Schaake, internet- en privacyexpert aan de Stanford universiteit. "Zuckerberg kust met zijn uitspraken openlijk de ring van Trump en laat zien dat hij zo min mogelijk verantwoordelijkheid wil nemen voor de macht van zijn platform. Het is bedroevend en zorgwekkend en vormt een test voor de EU. Hoe bereid zal de Europese Commissie zijn om de verschillende techwetten stevig te handhaven als het Witte Huis de belangen van Silicon Valley uitdraagt, en vice-versa?"

Best wel schadelijk

Verhagen van de HCSS maakt zich zorgen. "Mensen zijn vrij makkelijk te beïnvloeden met algoritmes, onder andere omdat sociale media zo verslavend zijn. Tijdens covid werd medische informatie gedeeld die best wel schadelijk kon zijn. Techbedrijven zeggen: dat is niet onze taak. Maar dingen die absoluut niet waar zijn, worden zonder tegengeluid gedeeld. Die bedrijven hebben hier wel een verantwoordelijkheid."

Dat Zuckerberg denkt de valse berichten te kunnen tegengaan door het plaatsen van community notes, is niet voldoende, zegt Verhagen. "Of iets wel of niet klopt, daar hebben we de wetenschap voor."

Bekijk ook: Facebook en Instagram gaan je foto's gebruiken om AI te trainen: zo werkt het

Lees meer over
Mark ZuckerbergDonald TrumpFacebookSocial Media