Weginspecteurs in 2024 drie keer zo vaak aangereden: 'Ik wil heelhuids thuiskomen'

Het afgelopen jaar zijn er drie keer zoveel weginspecteurs aangereden als in 2023. Rijkswaterstaat spreekt van een 'zorgwekkende stijging' en doet een dringend beroep op automobilisten om de signalering en waarschuwingen zoals rode kruizen boven de weg te respecteren.
In 2024 zijn er volgens Rijkswaterstaat 16 auto's van weginspecteurs aangereden. Dat is flink meer dan de twee voorgaande jaren 2022 (4 aanrijdingen) en 2023 (5 aanrijdingen), zegt woordvoerder Arjanne van der Bijl van de wegbeheerder. "En het eerste ongeluk van 2025 is inmiddels helaas ook alweer gebeurd. We doen daarom nu een dringende oproep aan alle weggebruikers: rijd geconcentreerd en laat je niet afleiden van het verkeer!"
Automobilisten laten zich afleiden
Directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat Robert-Jaap Voorn zegt tegen RTL Nieuws dat de grote toename de organisatie 'grote zorgen' baart. "Bij een pechgeval of een ongeluk stellen onze weginspecteurs zich op achter de auto die beveiligd moet worden, als een buffer tussen die locatie en het aanstormende verkeer. Ze beschermen de automobilisten, maar zorgen er ook voor dat de bergers en de hulpverleners hun werk veilig kunnen doen."
De oorzaak van de toename is moeilijk aan te geven, zegt Voorn. Er is een grote variatie op gebied van het type weg, het tijdstip op de dag en de weersomstandigheden. Toch is er een rode draad: "Het gedrag van weggebruikers. We zien dat automobilisten zich bij aanrijdingen met onze wagens hebben laten afleiden."
Volgens Voorn negeren automobilisten geregeld de rode kruizen op de digitale borden boven de weg voordat ze op een auto van Rijkswaterstaat botsen. "Dat komt door allerlei redenen. Mensen zijn met hun telefoons bezig, ze sturen berichtjes of zitten via Teams te vergaderen. We zien ook dat middelengebruik - alcohol, medicijnen, verdovende middelen - geregeld een rol speelt bij de onoplettendheid."
De directeur doet dan ook een 'dringende oproep' aan weggebruikers om aanwijzingen op te volgen en alert te blijven. "Als je gaat skiën zit je op de piste ook niet op de telefoon. Doe dat in de auto dan ook niet. Je rijdt vaak 100 kilometer per uur, en je mist waarschuwingen. Die zijn er niet voor niets. Wij willen graag dat onze eigen mensen veilig thuiskomen, maar we willen net zo goed dat weggebruikers veilig thuiskomen."
'Zitten achter het stuur te vergaderen'
Om de zichtbaarheid van de auto's te vergroten zijn inmiddels de strepen op de voertuigen aangepast en ook de borden die bovenop het dak staan.
Ook weginspecteur Matthias ziet geregeld automobilisten rijden die met andere dingen bezig zijn: "Ze zitten op hun telefoon, werken hun make-up bij of zitten hun administratie te doen. Eigenlijk is het om te janken."
Hij kreeg zelf op 17 december te maken met een aanrijding van zijn auto. "Ik beveiligde een auto die een ongeluk had gekregen toen ik opeens een harde klap hoorde. De automobilist had het rode kruis boven de weg genegeerd. Het maakt mijn werk onveiliger. Ik wil graag heelhuids thuiskomen, dat geldt denk ik voor iedereen."