45.000 Citroëns in Nederland teruggeroepen om gevaarlijke airbag

De Nederlandse eigenaren van 45.475 Citroëns krijgen thuis een brief op de mat met het bericht dat hun auto terug naar de garage moet. Er is een probleem met de airbag, dat er bij een ongeluk voor kan zorgen dat er metaaldeeltjes door de auto's geslingerd worden.
Het gaat om de Citroën C3 en de Citroën DS3, gebouwd tussen 2009 en 2019, meldt het Franse automerk. Die modellen zijn voorzien van de airbags van de Japanse fabrikant Takata. In heel Europa worden 869.000 auto's teruggeroepen.
Japanse airbags
In de afgelopen tien jaar zijn miljoenen auto's van verschillende automerken teruggeroepen omdat ze waren uitgerust met Takata-airbags.
De Japanse fabrikant is inmiddels failliet. De airbags konden door een productiefout scheuren, waarbij metaaldeeltjes door de wagen werden geslingerd. Wereldwijd zijn meerdere bestuurders daardoor overleden.
Het is een beetje een technisch verhaal, maar 'de chemicaliën in de airbaginflators kunnen na verloop van tijd verslechteren', legde een woordvoerder van Stellantis, het moederbedrijf van Citroën, gisteren uit.
"Dit kan ertoe leiden dat sommige inflators bij een crash met te veel kracht ontplooien, wat in het ergste geval ernstig letsel of de dood tot gevolg kan hebben."
Warm en vochtig klimaat
De kans hierop is vooral groot wanneer de airbags worden blootgesteld aan warme, vochtige klimaatomstandigheden.
Nederland komt nu pas aan de beurt voor de terugroepactie omdat landen met een warm en vochtig klimaat voorrang kregen. In die landen is het risico op problemen met de airbags namelijk groter.