'Oneerlijke rekensom'

Zoveel verdient een leraar écht: '6200 euro? Daarvan kunnen meeste docenten alleen maar dromen'

Door Mitch van Helvert··Aangepast:
© Richard BrockenZoveel verdient een leraar écht: '6200 euro? Daarvan kunnen meeste docenten alleen maar dromen'
RTL

Grote verbazing bij leraren over het beeld dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) dinsdag neerzette over hun salaris. Volgens de staatssecretaris verdienen leraren gemiddeld 6200 euro per maand. Dat geeft een wel erg rooskleurig beeld, zeggen docenten. "Het vak verdient zeker niet slecht, maar wat de staatssecretaris hier doet, is niet eerlijk."

De overheid lanceerde deze week een campagne om hardnekkige vooroordelen over leraren in het basis- en voortgezet onderwijs te keren. Volgens die campagne denken veel mensen ten onrechte dat leraren weinig verdienen. Daarbij beweerde verantwoordelijk staatssecretaris Paul dat leraren 'gemiddeld rond de 6200 euro bruto per maand' verdienen. Het doel van de campagne is om nieuwe leraren te werven.

Veel docenten noemen die berekening van de staatssecretaris misleidend. Want wat Paul er niet bij vertelt, is dat toeslagen en het vakantiegeld bij het maandsalaris worden meegerekend. 'En wie telt nou zijn of haar vakantiegeld op bij het maandsalaris?'

Zoveel verdient een leraar écht:

 LBLC
1.34633484
2.35473649
3.36533838
4.37604028
5.38684216
6.40014426
7.41574659
8.43334912
9.45345189
10.47575487
11.50045807
12.52776149

 

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) zit ruim 99 procent van de basisschoolleraren in functieniveau LB of LC. In het voortgezet onderwijs is dat 77 procent van alle leraren.

Zo'n 75 procent van alle leraren zit in de LB-schaal, het overige deel in LC. In schaal LC zitten leerkrachten die taken uitvoeren met meer verantwoordelijkheid, of een grotere complexiteit.

Een beginnende leraar verdient dus 3463 euro bruto per maand en voor de meeste leraren bedraagt het maximumsalaris 5277 euro. Dat is exclusief 8 procent vakantiegeld, vaste eindejaarsuitkering van 8,33 procent en 1640 euro oktobertoelage, voor docenten die aan het einde van hun salarisschaal zitten.

"Het klopt dat je tegenwoordig stukken beter verdient in het onderwijs dan vroeger", zegt basisschooljuf Sofie van de Waart uit Prinsenbeek. "Dat zal de staatssecretaris hiermee over het voetlicht willen brengen. Maar zulke salarissen zijn voor de meeste leraren absoluut niet aan de orde."

"Mensen denken vaak dat leraren een hongerloontje verdienen. Dat valt gelukkig echt mee. Als net-afgestudeerde hbo'er is het goed verdienen in het onderwijs, maar veel zij-instromers uit het bedrijfsleven moeten behoorlijk inleveren als ze in het onderwijs willen werken."

Docent klassieke talen Peter Althuizen noemt de berekening van het maandsalaris door Paul misleidend. Van 6200 euro per maand kunnen de meeste leraren alleen maar dromen, zegt hij. "Dat het vakantiegeld, de eindejaarsuitkering en oktobertoelage erin worden meegerekend, vertelt de staatssecretaris er niet bij. Zonder die toeslagen valt het maandsalaris al meteen een paar honderd euro lager uit."

Kabinet wil met nieuwe campagne lerarentekort tegengaan: 'Salaris van 6200 euro'
Lees ook

Kabinet wil met nieuwe campagne lerarentekort tegengaan: 'Salaris van 6200 euro'

Ja, de situatie is verbeterd en een leraar verdient echt niet slecht, zegt hij er meteen bij. "Maar het zou zonde zijn als mensen met ambitie voor een baan in het onderwijs hierdoor gedesillusioneerd raken nog voordat ze begonnen zijn."

Oud-docent Thijs Roovers, tegenwoordig voorman van de grootste vakbond voor docenten (AOb), wordt naar eigen zeggen overspoeld met mailtjes van docenten. "Zoveel reacties als ik tot nu toe kreeg, heb ik niet vaak meegemaakt. Dit klopt gewoon niet."

Hij zegt dat de staatssecretaris wel erg creatief omgaat met de feiten. "We zijn blij dat er campagne wordt gevoerd voor het mooiste beroep dat er is. Het verdient goed, we hebben daarin mooie stappen gemaakt. Maar wat de staatssecretaris hier doet, is goochelen met cijfers. Mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het vak en zich verdiepen in de arbeidsvoorwaarden, kunnen hierdoor teleurgesteld raken", zegt hij.

Thijs Roovers© Maartje Geels
Thijs Roovers

"Bij andere beroepen worden salarissen ook niet aangeprezen inclusief vakantiegeld en toeslagen. Daar begon het ministerie jaren geleden al mee toen de salarissen nog niet in orde waren om ze zo rooskleuriger voor te spiegelen. Wat ons betreft is dat niet meer nodig. Een leraar verdient goed, de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn dik in orde, maar een gemiddeld maandsalaris in het onderwijs bedraagt niet 6200 euro. Het ministerie zou het niet mooier moeten maken dan het in werkelijkheid is."

Slechte publiciteit bestaat niet, zegt juf Sofie. "Het doel van de campagne is waarschijnlijk bereikt, want er wordt over gepraat. Ik denk dat dit alleen maar helpt bij het werven van nieuwe docenten."

Dat denkt ook docent klassieke talen Althuizen, tevens voorzitter van vakbond Leraren in Actie. "Het zou kunnen helpen, maar het is te hopen dat nieuwe collega's die worden aangetrokken vanwege het salaris niet snel weer afzwaaien. Want het salaris is tegenwoordig dan wel in orde, op het gebied van werkdruk is er nog een wereld te winnen."

Ministerie: serieus salaris in onderwijs

In een reactie zegt het ministerie van Onderwijs dat de campagne juist duidelijk moet maken 'dat je in het onderwijs een serieus salaris kunt verdienen'. De beloning inclusief alle structurele extra's 'geeft een representatiever beeld van het daadwerkelijke bruto-inkomen dan alleen het salaris'.

"Dat dit bedrag niet door iedereen wordt herkend, kan komen doordat die extra's niet maandelijks, maar jaarlijks in één keer worden uitbetaald. Maar het is wel degelijk het bedrag dat op je jaaropgave komt te staan", zegt een woordvoerder. "In andere sectoren krijgt niet iedereen een vaste eindejaarsuitkering, dat is in het onderwijs juist wél het geval. Dat kan de aantrekkelijkheid van het onderwijs vergroten."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
AObOnderwijsSalarisLink in bioEditie NL Link in bio