Directeur Drents museum roept criminelen op: breng kunstschatten terug

De directeur van het Drents Museum heeft zich gisteravond aan tafel bij Renze rechtstreeks gericht tot de criminelen die afgelopen weekend Roemeense kunstschatten roofden. "Breng ze alsjeblieft terug, zorg ervoor dat de Roemenen weer trots kunnen zijn op hun eigen spullen", zei hij.
De directeur van het museum in Assen, Harry Tupan, vroeg de daders contact op te nemen met het museum. "Het is misschien ingewikkeld om het aan de politie terug te geven, dus neem contact op met het museum of een andere partij die je veilig acht", zei hij.
Bij de spraakmakende diefstal werden een gouden helm en drie gouden armbanden gestolen. De archeologische topstukken waren in bruikleen van het Nationaal Historisch Museum van Roemenië en zijn miljoenen waard.
Geen beveiliger
Aan tafel bij Renze legde Tupan uit dat de verzekeraar akkoord was met de kunst in het museum. "Wij komen natuurlijk altijd onze verplichtingen na", zei hij daarover.
Op de vraag of er niet 's nachts een bewaker aanwezig had moeten zijn, antwoordde de museumdirecteur dat daar andere voorzieningen voor waren die zouden zorgen voor een 'snellere alarmering dan een bewaker'.
Bovendien had een bewaker gevaar kunnen lopen als die aanwezig was geweest op het moment van de explosie en de daaropvolgende roof, zei Tupan. Bekijk het hele fragment hier:
De politie meldde gisteravond dat drie daders uit Noord-Holland vermoedelijk betrokken waren bij de kunstroof uit het museum. Daar zijn aanwijzingen voor, meldde een woordvoerder bij Opsporing Verzocht. Er is nog niemand opgepakt.
In het water bij het museum is een tweede hamer van de daders is gevonden, nadat er eerder al een eerste hamer werd aangetroffen. Ook zijn er aanwijzingen dat een donkerkleurige Ford Transit-bestelbus betrokken was bij de roof. De politie heeft onderzoek gedaan in Alkmaar, het Friese Witmarsum, Groningen, Assen en Rolde en heeft tientallen tips binnengekregen.
'Wij zijn ook slachtoffer'
Tupan zei dat hij het 'ongelooflijk pijnlijk en verdrietig' vindt dat de stukken gestolen zijn. De woede die in Roemenië is ontstaan na de roof is volgens hem 'volstrekt begrijpelijk' en hij is er dan ook niet van geschrokken. Maar, voegde hij toe, 'wij zijn ook slachtoffer'.
Kunstdetective Arthur Brand legde eerder aan RTL Nieuws uit dat de kans klein is dat we de gouden helm ooit nog terugzien. Waarschijnlijk zullen de daders deze omsmelten, al is dat volgens hem niet slim.
Directeur Roemeens museum ontslagen
In Roemenië is de directeur van het Roemeense Nationaal Historisch Museum gisteren ontslagen, meldde de minister van Binnenlandse Zaken. De Roemeense regering zei dat het erfgoed het land niet zomaar had mogen verlaten. Directeur Ernest Oberländer-Târnoveanu verklaarde eerder dat hij de wet niet had overtreden. Hij weigerde op te stappen.
Öberlander-Târnoveanu liet eerder ook weten dat de tentoonstelling in het Drents Museum er mede op gericht was het publiek bekend te maken met de rijke en oude cultuur van Roemenië. Het wilde daarmee duidelijk maken 'geen land van enkel dieven, bedelaars en aardbeienplukkers' te zijn.
Een Roemeen in Nederland reageerde ook verslagen op de kunstroof: