Politiechef: steekpartij Nieuwegein geen incident, zorg verwarde personen moet beter

De steekpartij in Nieuwegein waarbij een meisje van 11 om het leven kwam, was geen incident, maar het gevolg van te weinig zorg voor verwarde personen. Dat zegt Michel de Roos, plaatsvervangend chef van de politie Midden-Nederland in de Volkskrant. De verdachte was bekend bij de politie.
Vorige week kwam het meisje om het leven in Nieuwegein. Waarschijnlijk was ze een willekeurig slachtoffer. Na de steekpartij werd een 29-jarige verdachte opgepakt. Over hem waren eerder al meldingen binnengekomen bij de politie.
Ook Iskander maakte dat mee, hij werd een paar dagen voor de steekpartij achtervolgd door de dader. In deze video zie je zijn verhaal:
Volgens politiechef Michel de Roos zijn agenten meerdere keren afgegaan op meldingen over de verdachte. "Maar zolang er geen sprake is van strafbare feiten, kunnen agenten niet zoveel doen. Ze kunnen de melding doorgeven aan de GGZ, maar ze kunnen dit niet oplossen", zegt hij tegen de Volkskrant.
Burgemeester: politiek moet actie ondernemen
De burgemeester van Nieuwegein, Marijke van Beukering, zegt tegen RTL Nieuws dat ze het eens is met de politiechef dat er veranderingen nodig zijn in het systeem. "Het lukt nu niet goed genoeg om samen voor een veilige manier van samenleven te zorgen. Wat er in Nieuwegein is gebeurd, mag nooit meer plaatsvinden. De landelijke politiek moet nu als eerste actie ondernemen."
'Incidenten niet te voorkomen'
De Roos zegt dat de steekpartij in Nieuwegein dan ook geen incident is, maar een gevolg van een structureel probleem. "Als de politiek geen fundamentele keuzen maakt om de zorg voor complexe, psychiatrische patiënten echt te verbeteren, gaat zoiets gewoon weer gebeuren. Dat klinkt heel hard. Maar in het huidige systeem is zo'n fataal incident niet te voorkomen."
Bij de politie Midden-Nederland komen jaarlijks ongeveer 15.000 meldingen binnen over 'verward of onbegrepen gedrag'. Een groot deel van de politiecapaciteit gaat daaraan op.
"Alleen: agenten zijn niet de juiste personen om op het juiste moment de juiste zorg te bieden. De politie kan die inschatting niet maken", zegt De Roos. "Deze patiënten moeten voortaan wél de juiste professional tegenover zich hebben, voor de juiste zorg, op het juiste tijdstip."
Met een inzamelingsactie voor de ouders van het doodgestoken meisje is bijna 55.000 euro opgehaald. Het oorspronkelijke doel van de actie was 32.500 euro. Met dat bedrag moeten onder meer de kosten van de begrafenis in Eritrea gedekt worden.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.