Achternaam

127 nakomelingen tot slaaf gemaakten vroegen om naamswijziging

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP127 nakomelingen tot slaaf gemaakten vroegen om naamswijziging
RTL

Nakomelingen van tot slaaf gemaakten hebben tot en met eind vorig jaar in totaal 127 verzoeken ingediend om hun achternaam te wijzigen. 88 van die aanvragen zijn inmiddels toegekend en in 23 gevallen is de naam ook al officieel veranderd. Dat meldt NSC-minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gratis wijzigen van de achternaam valt onder een tijdelijke regeling, die op 1 juli - op Keti Koti - vorig jaar in ging en in principe vijf jaar duurt. Het is een van de maatregelen die zijn getroffen na de erkenning van het slavernijverleden als misdaad tegen de menselijkheid.

Tot slaaf gemaakten kregen namelijk vaak een achternaam opgelegd die verwees naar de slavenhouder of de plantage waar ze werkten. Betrokkenen die van die naam af willen, kunnen dus gratis een verzoek indienen bij de overheidsdienst Justis.

Onder aandacht brengen

Minister Uitermark spreekt van een succesvolle start van de regeling. Wat haar betreft moet er wel meer worden gedaan om de regeling onder de aandacht te brengen van de doelgroep.

Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden: 'Ze worden door mij intens beleefd'
Lees ook

Koning biedt excuses aan voor slavernijverleden: 'Ze worden door mij intens beleefd'

De regeling geldt overigens niet alleen voor nakomelingen van tot slaaf gemaakten in Nederland: ook op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba kunnen mensen straks een verzoek tot naamswijziging indienen. De minister stelt dat het daar uiterlijk eind dit jaar gerealiseerd wordt.

Voorheen was het ook al wel mogelijk voor nazaten van tot slaaf gemaakten om hun achternaam te laten wijzigen, maar toen kostte het meer dan 800 euro en moest een psycholoog aantonen dat iemand last had van de opgelegde naam. Nu is het dus gratis én hoeft er geen psycholoog meer aan te pas te komen.

Hoe de koning op Keti Koti in 2023 zijn excuses aanbood voor het slavernijverleden, zie je hier:

"Ik doe dat als uw koning en als deel van de regering. En ze worden door mij intens beleefd."
Lees meer over
SlavernijTweede KamerDen Haag