Dierenambulance Utrecht 'komt om' in aantal aangereden katten

Medewerkers van de Dierenambulance Utrecht maken zich zorgen: ze komen 'nu al om' in het aantal aangereden en doodgereden katten. "En het is nog niet eens hoogseizoen." Bovendien zijn de baasjes lang niet altijd te traceren.
Mensen die Dierenambulance Utrecht op sociale media volgen, werden vooraf gewaarschuwd. 'Let op', stond er op de Instagrampagina, 'schokkende beelden.'
De post betrof foto's van zeven doodgereden katten. "We hebben lang getwijfeld om dit te plaatsen, maar het is ook een stukje realiteit waar wij heel verdrietig en boos van worden", staat er onder de afbeelding. De vrijwilligers van de dierenambulance maken zich zorgen om het grote aantal katten dat ze de afgelopen anderhalve week hebben opgehaald.
"Het is nog niet eens hoogseizoen en we komen nu al om in de aangereden katten." Eerder trokken dierenambulances in andere steden, zoals Den Haag, om dezelfde redenen aan de bel.
Geen chip
Het ging vooral om katten die geen chip hebben en niet gecastreerd zijn. "We willen nogmaals onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om je kat te chippen en goed te registreren", schrijft de dierenambulance. "Elke dag halen wij gewonde - en/of overleden katten op waar geen chip in zit." Het probleem is dat de eigenaar van het huisdier vervolgens niet getraceerd kan worden. Een chip kan worden uitgelezen en gekoppeld aan een woonadres.
Zie hieronder de hele post van de dierenambulance (waarschuwing: op de tweede foto zijn de dode katten te zien):
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook raadt de dierenambulance aan om een kat, zowel de mannetjes als de vrouwtjes, te 'neutraliseren', zodat ze zich niet kunnen voortplanten. Niet alleen om ongewenste nestjes te voorkomen ('hoe schattig kittens ook zijn'), maar ook omdat katers die ongecastreerd zijn, vaker met elkaar vechten.
Snellen aangereden
'En hierdoor krijgen ze wonden, abcessen en meer kans op kattenziektes zoals aids', zo staat onder de post. Bovendien worden katten die zich laten leiden door hun hormonen, sneller aangereden. En ze dwalen meer af.
Chipplicht
Zorgen om niet-gechipte huisdieren, met name katten, zijn er al langer. In oktober vorig jaar maakte het kabinet bekend ernaar te streven om per 2026 een landelijke chipplicht voor huiskatten in te voeren. Of ook zwerfkatten onder de nieuwe regel gaan vallen, wordt nog onderzocht. Er zijn in Nederland zo'n 2,9 miljoen huiskatten. De schattingen over het aantal zwerfkatten lopen uiteen. Per jaar worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven.
De chipplicht moet ervoor zorgen dat weggelopen, verdwaalde en vermiste katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasjes. Ook kunnen met de chipplicht baasjes beter worden aangesproken op de zorg voor hun dier. Het chippen van katten is een eenvoudige ingreep bij de dierenarts. De ingreep kost enkele tientjes. Het chippen kan nu al vrijwillig.
Onder het Instagrambericht kunnen de vrijwilligers op veel bijval rekenen. 'Heel goed dat jullie hier aandacht voor vragen' klinkt het, 'echt schandalig, ik snap niet dat mensen niet beter voor hun maatje zorgen.'
De medewerkers laten weten dat ze 'opzien tegen de bergen gewonde en doodgereden katten die deze zomer nog gaan komen'.
In onderstaande video vertelt een kattenbaasje waarom ze haar huisdieren een chip heeft gegeven: