Staat onder druk

'Togadriehoek' Amsterdam bezorgd over de rechtsstaat

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP | Deken van de orde van advocaten.'Togadriehoek' Amsterdam bezorgd over de rechtsstaat
RTL

De hoofdofficier van justitie, de president van de rechtbank en de deken van de orde van advocaten (de 'togadriehoek') van Amsterdam zijn bezorgd over de rechtsstaat. In een opiniestuk in De Telegraaf stellen de drie dat die onder druk staat. "De rechtsstaat is niets minder dan de ruggengraat van onze samenleving. Zonder rechtsstaat kunnen burgers in ons land niet goed samenleven."

De balans tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht raakt verstoord, waardoor officieren van justitie, rechters en advocaten minder goed hun werk kunnen doen, constateren ze.

"Togadragers worden bedreigd en rechterlijke uitspraken worden afgedaan als 'ook maar een mening'", schrijven hoofdofficier van justitie René de Beukelaer, president van de Amsterdamse rechtbank Bart van Meegen en co-deken Jacqueline Schaap van de Amsterdamse orde van advocaten in De Telegraaf.

Intimidatie

Dat het niet goed gaat met de rechtsstaat blijkt volgens de rechtbank van Amsterdam onder andere uit de verdachtmakingen op sociale media aan het adres van een rechter en diens partner, bedoeld om hen te intimideren. De rechter in kwestie haalde vorige week een streep door het inreisverbod dat het kabinet wilde instellen voor drie islamitische predikers. De rechtbank in Amsterdam deed gisteren aangifte van doxing, het verspreiden van persoonsgegevens met als doel iemand te intimideren.

Aangifte van intimidatie rechter en partner na streep door inreisverbod predikers
Lees ook

Aangifte van intimidatie rechter en partner na streep door inreisverbod predikers

"Wij streven, ieder vanuit onze eigen rol, hetzelfde doel na: een stabiele rechtsstaat waarin alle burgers toegang tot de rechter hebben, naar slachtoffers wordt geluisterd, verdachten eerlijk worden behandeld en rechterlijke uitspraken worden nageleefd", schrijft de togadriehoek. Maar ze zien dat afkalven en willen de rechtsstaat weer sterk maken. "Samen, maar ook in samenspraak met de burgers van onze stad."

Gericht op jongeren

Ze willen daarbij vooral jongeren betrekken, via een op te richten jongerenraad. "Niet alleen om uit te leggen hoe de rechtsstaat functioneert en waarom dat belangrijk is, maar ook om te horen waaraan jonge mensen behoefte hebben als het om recht en rechtvaardigheid, zekerheid en vrijheid gaat."

De briefschrijvers wijzen ook op het gedrag van burgers die gezag ondermijnen door bijvoorbeeld te demonstreren waar dat niet mag of door rechters op sociale media te bedreigen. "Dat raakt iedereen. Want als mensen zich niet meer gebonden achten aan het recht, als de wet wel voor jou geldt, maar niet voor mij, is het niet mogelijk om samen te leven. In landen om ons heen zien we waartoe dat kan leiden; corruptie, discriminatie, intimidatie. De rechtsstaat behoedt ons uiteindelijk voor het recht van de sterkste. Of van de rijkste."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Rechterlijke machtAmsterdam