'Frederieke Leeflang weg als voorzitter NPO na klachten over angstcultuur'

Frederieke Leeflang vertrekt als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat meldt het AD. Er zouden de afgelopen tijd veel klachten binnen zijn gekomen over de harde bestuursstijl van de voorzitter.
Uit onderzoek van het AD en onderzoeksplatform Investico bleek twee weken geleden dat sprake zou zijn van een angstcultuur binnen de NPO, vanwege de manier van leidinggeven van Leeflang. Haar rechterhand Paul Doop uitte die beschuldiging in een brief die in handen viel van de onderzoeksjournalisten.
Uit gesprekken met tientallen (ex-)werknemers zou bovendien hetzelfde beeld ontstaan. Er zou sprake zijn van onder meer intimidatie, het negeren van collega's en verbale agressie. De klachten over de werkwijze van Leeflang leidden tot een crisissfeer binnen de NPO.
Gesprek met minister
Minister van Cultuur Eppo Bruins, onder wiens verantwoordelijkheid de publieke omroep valt, had vorige week een gesprek met de voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO over de klachten. Joustra heeft volgens het ministerie toegezegd 'op de kortst mogelijke termijn gepaste actie te ondernemen'.
Nu vertrekt Leeflang volgens het AD dus als voorzitter van het bestuur van de NPO, al is nog niet duidelijk of Leeflang gedwongen vertrekt of zelf heeft besloten om op te stappen. De NPO en Leeflang zelf hebben het vertrek nog niet bevestigd.
Grensoverschrijdend gedrag
Leeflang trad anderhalf jaar geleden aan als bestuursvoorzitter. Een van haar belangrijkste taken was juist het tegengaan van de onveilige werksfeer die bij sommige omroepen zou heersen. De afgelopen tijd raakten onder meer omroep WNL, NOS Studio Sport en het voormalig BNNVARA-programma DWDD in opspraak vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Zelf ontkende Leeflang in een interview met het AD twee weken geleden dat zij zich grensoverschrijdend zou hebben gedragen. "Mensen vinden soms dat ik heel duidelijk ben, bijvoorbeeld omdat ik dingen benoem. Of omdat ik ze heb aangesproken op hun functioneren. Maar grensoverschrijdend? Nee", zei ze toen.